SHARE
Autor u Veneciji

Ako ste kao vegan poželjeli bar jedan dan u životu ne proživjeti kao građanin drugog reda, izbjeći kolutanje očima kad upitate sadrži li neki proizvod mlijeko ili moći ući u restoran i pronaći nekoliko mogućnosti veganskih obroka na jelovniku, vrijeme je da se zaputite do Italije.

Već smo ranije pisali o tome kako je Italija jedna od najveganiziranijih zemalja svijeta, a ovih sam se dana imao prilike i osobno uvjeriti u to koliko su se stvari promijenile tijekom samo nekoliko proteklih godina.

Božanstveni veganski kroasan dostupan na svim odmorištima uz autocestu

Prvo ugodno iznenađenje dočekalo me već na benzinskoj postaji na autocesti iznad Trsta. U Autogrillu, poznatom talijanskom lancu zalogajnica uz cestu, mi je prodavačica uz kavu ponudila da uzmem brioche, kako Talijani zovu ono što je kod nas kroasan. Kad sam je pitao je li neki od pekarskih proizvoda koje nude veganski, rekla je, “Da, naravno, veganski brioche”. I zaista, na deklaraciji je bila V oznaka. Kroasan je bio predivan, hrskav izvana i mekan iznutra, ne presladak, bolji od bilo kojeg neveganskog ili veganskog pekarskog proizvoda za koje se sjećam da sam ih pojeo u Hrvatskoj.

U Veneciji, tik uz Canal Grande, smo sjeli na terasu restorana koji nam se svidio i odmah našli na jelovniku četiri veganska jela u zasebnoj rubrici. Odabrali smo lazanje s raguom od sojinih komadića. Bile su osrednje i dosta skupe, ali to je Venecija. Također, konobarica nas je upozorila da kruh koji poslužuju sadrži sastojke koji nisu pogodni za vegane, a da je nismo ništa niti pitali. Na suprotnoj obali Canala Grande slastičarnica s izborom veganskih sladoleda. Nude četiri voćna sorbeta, mango, jagodu, borovnicu i malinu, te jedan bogati kremasti sladoled od vanilije preliven sirupom i višnjama amarenama. Po okusu mi se čini da je vjerojatno na bazi sojinog mlijeka. Ljubazna prodavačica me odmah upozorava da se može dobiti i veganski kornet.

Savršeni burger iz Verone

U Veroni me dočekalo treće ugodno iznenađenje. Na gradskom trgu pored arene ušli smo u najobičniji fast food u kojem se uz sve ostalo nude dva veganska sendviča, seitan burger i burger s popečcima od povrća. Opet, djelatnik fast fooda ne koluta očima, ne čudi se, nego spremno nudi veganske proizvode. Zatim, još bolje, vadi veganske burgere i peče ih na zasebnoj tavi, a ne na grillu koji koristi za mesne proizvode. Cijena: 3,80 eura. Okus: nevjerojatno dobar, sočan, začinjen, s natruhom dima, u vrhunskom pecivu s prilozima na izbor.

Hrana iz veganskog kioska u Gardalandu

Posjetili smo i zabavni park Gardaland, koji od desetaka ugostiteljskih objekata ima i jedan posve veganski kiosk s hranom. Nudi se četiri različita predjela na bazi žitarica s povrćem, primjerice kus-kus ili kvinoja, kao i dva glavna jela. Uzeli smo popečke od povrća s tempurom od povrća. Jela su bila osrednja, ali ne vjerujem da su kobasice u kojima su se drugi turisti davili 50 metara dalje bile vrhunac gastronomije. U Gardalandu smo vidjeli i jaku ponudu kolača, koji su bili sa sastojcima iz ekološke proizvodnje, bezglutenski i veganski. Okusi koji su se nudili su bili pistacija, malina-borovnica, lješnjak-kava i mango. Najbolje od svega, salate od svježeg voća u čaši. Prilično skupe za naše prilike, 3,50 eura, ali je voće zaista bilo svježe i zrelo, daleko od onog što se prodaje narezano po hrvatskim supermarketima. Mladić odjeven u Aladina cijeli dan polako sjecka voće na štandu i dodaje svježe salate u vitrinu kako se stare rasprodaju.

Voćne salate u Gardalandu

Najbolje od svega, nitko se ne čudi kad tražite vegansku opciju, svi spremno nude proizvod kao da ste postavili bilo koje drugo, očekivano pitanje. Očito su navikli na svakodnevne susrete s kupcima veganima. Kako sam kasnije doznao na Facebooku, u najobičnijim trgovinama u Italiji su čitave police pune prehrambenih proizvoda namijenjenih veganima. Od jedne prijateljice sam dobio i fotografije s njenog izleta pa ću ih na kraju ovog članka podijeliti s vama u fotogaleriji.

Kolač iz Gardalanda

Očito ima nešto posebno u Talijanima i njihovom društvu, razlog zbog kojeg imaju najviše humanitarnih aktivista u svijetu i daju najveću pomoć siromašnim zemljama. Vjerojatno zbog istog razloga po Italiji mesnice propadaju, a veganski restorani cvjetaju.

2 KOMENTARI

Ostavi odgovor