SHARE

Ovih se dana bliži rok za iskazivanje interesa suvlasnika višestambenih zgrada u Gradu Zagrebu za sudjelovanje u projektu obnove gradskih pročelja (rok istječe 8. svibnja). Osim estetske i financijske, ovaj projekt ima i važnu ekološku komponentu.

Naime, Grad Zagreb nudi građanima sufinanciranje obnove uličnih pročelja s do 80 posto potrebnih sredstava, a ostalih pročelja s do 60 posto sredstava, za što je osigurano 30 milijuna kuna. Ono što je iznimno bitno jest da je moguće i sufinanciranje ugradnje toplinske izolacije. Većina ljudi to ne zna, ali jedan od najboljih načina za smanjenje potrošnje energije i emisije ugljičnog dioksida je bolja izolacija doma. Stručnjaci tvrde da je ugradnja toplinske izolacije u domu učinkovitija od korištenja javnog prijevoza, zamjene žarulja štednima i drugih sličnih mjera na koje se ekološki osvješteni građani odlučuju.

Bolja toplinska izolacija znači manje račune za energente, manju emisiju stakleničkih plinova, manje oslanjanja na sustave grijanja i klimatizacije i udobniji život kod kuće.

Kako se očekuje, po zatvaranju roka za iskazivanje interesa bit će potrebno određeno vrijeme da se poduzmu sve radnje koje će dovesti do potpisivanje prvih ugovora, pa bi obnova prvih fasada u sklopu ovog projekta trebala krenuti u kasnu jesen ove godine.

Ostavi odgovor