SHARE

Čini se da je u Zagrebu sve više i više vegana, ili barem ljudi koji izbjegavaju mliječne proizvode, jer se veganski sirevi u trgovinama bio&bio rasprodaju čim se pojave na policama. Inače su u ponudi dvije vrste veganskog sira marke Veggie Delight, jedan koji bi trebao biti nalik gaudi i drugi veganski sir prema tipu mozzarele.

Cijena je zaista astronomska ili, rekli bi Amerikanci, tjera suze na oči – 28 kuna za 100 grama. Kako sam se slučajno zatekao u trgovini dok je sira bilo u ponudi, kupio sam imitaciju gaude s namjerom da je kušam, ali i da podijelim svoje iskustvo s čitateljima fresha.

veganski sir

Sir dolazi pakiran u uobičajenu plastičnu posudicu, narezan je na šest identičnih kružnih kriški. U sastavu sira prevladavaju orašasti plodovi, sojino mlijeko i kokos. Evo kako je izgledalo moje testiranje:

Prvi test: samo sir

Sir je ugodne boje i neutralnog, gotovo neosjetljivog mirisa. Kad se jede bez ikakvog dodatka, u ustima je brašnjav i nije ugodnog okusa. Aromom podsjeća pomalo na borovu smolu, a tekstura je odbojna, zrnata i nimalo masna i sirasta.

Drugi test: pizza

Odlučio sam ispeći pizzu s malo debljim tijestom, pa sam ga ostavio dulje da se diže. Za nadjev sam upotrijebio domaću pasiranu rajčicu začinjenu češnjakom, pečene tikvice, karamelizirani luk. Na vrh svega sam stavio veganski sir.

Sir se lijepo otopio tijekom pečenja. Bio je ugodne, ljepljive teksture, brašnjavost je nestala, a okus se intenzivirao. Na pizzi je sir funkcionirao jako dobro. Koliko se sjećam, u rangu sa sirevima od životinjskog mlijeka kakvi se inače koriste za pizzu. Izvrsno!

Treći test: sendvič

Za sendvič sam odlučio upotrijebiti integralni tost, omegol majonezu, svježu rajčicu i vegetariana veganski narezak s maslinama. Sendvič sam kratko tostirao. Iako je tost bio gotov, sir se nije uspio otopiti na toj temperaturi. Ostali sastojci su posve prekrili okus sira, tako da uopće nije došao do izražaja, nego se izgubio.

Veganski sir – zaključak

Pizza je zaista bila izvrsna i dobila je na kvaliteti zbog ovog veganskog sira. U druge dvije kombinacije sir se baš i nije pokazao – zadovoljio je samo vizualno. Mislim da taj proizvod vjerojatno neću kupiti, jer postoje i drugi načini da se u pripremi pizze zamijeni sir. Primjerice, mnogo je recepata za pristojan veganski sir, a postoje i jeftiniji industrijski proizvodi.

Ostavi odgovor