SHARE

Nikad nisam vjerovao u to da bi mi nešto što pripada ljudskoj vrsti trebalo biti strano, pa ne mislim ni da su kuhinje iz drugih krajeva svijeta “strane” na bilo koji način. Ako u moje nasljeđe spada i izmjenična struja, koju je izumio Nikola Tesla, i električna žarulja, koju je usavršio Thomas Alva Edison, i Ilijada koju je spjevao Homer, zašto bih se odrekao nekog jela samo zato jer dolazi iz drugog kraja svijeta?

Pogotovo ako je taj kraj svijeta toliko blizak kuhinji na kojoj sam odrastao – onoj mediteranskoj. Neki kažu da kuhinja bliskoistočnih zemalja, Sirije, Libanona, Izraela, spadaju u mediteransku. Ja sam skloniji vjerovati da je obratno – mediteranska kuhinja je posljedica toga što su ljudi prije desetak tisuća godina, tamo negdje gdje danas graniče Sirija i Turska, odlučili početi se svake godine sa svojih lovačkih pohoda vraćati na isto mjesto na kojem su uspijevale hranjive divlje trave, preteče današnjih žitarica.

A kad je o bliskoistočnoj kuhinji riječ, jedan od specijaliteta koji se u svim zemljama jedu jednako rado je falafel, pržene kuglice od slanutka. Dovesti mljeveni slanutak u stanje u kojem se neće raspadati pri prženju možda na prvi pogled izgleda zastrašujuće, ali ustvari je vrlo jednostavno. Ja ga već radim zatvorenih očiju. Evo mog recepta:

  • 1 šalica suhog slanutka
  • 1 manji luk
  • 3 češnja češnjaka
  • šaka peršina
  • žličica soli
  • malo papra
  • žličica kumina
  • pola žličice praška za pecivo

Namočite slanutak preko noći u puno vode – pazite, nabubrit će. Sutradan ga ubacite u blender s ostalim sastojcima. Sameljite. Ne tražite potpuno glatku pastu, više na tragu mrvičastog na prelazu u pastu. Ostavite smjesu pola sata da se odmara.

Oblikujte mokrim rukama kuglice promjera oko 3 centimetra. Činit će vam se da su na rubu raspadanja. Ne brinite. Samo ih pažljivo spustite u duboko ulje i pržite dok ne dobiju zlatnosmeđu boju.

Poslužite s umakom od tahinija, lepinjama i gomilom svježeg narezanog povrća. Umak od tahinija? Evo i recepta za njega.

Prvo tahini – ako ga niste kupili u trgovini, napravite ga sami. Puno je jeftinije, a meni se čini i ukusnije. Uzmite 200 grama sezama i pržite na suhoj tavi nekih 5 minuta, dok ne počnete osjećati miris prženog sezama, a sjemenke počnu blago mijenjati boju. Prebacite u blender i, povremeno stružući stijenke, meljite dok ne postane kremasto. To je tahini. Višak možete spremiti u staklenku, koristiti u humusu ili mazati na kruh.

A sada uzmite nekih dvije žlice tahinija i u zdjelici ih pomiješajte sa sokom cijelog limuna. Dolijevajte žlicom malo po malo vode i miješajte dok ne dobijete lijepu teksturu za umak, otprilike kao na mojoj fotografiji.

recept za falafel

2 KOMENTARI

Ostavi odgovor