SHARE

Jedan od oblika treninga o kojem se sve više govori i kod nas je crossfit, “program osnovne snage i kondicije koji se temelji na provođenju stalno promjenjivih, visokointenzivnih funkcionalnih pokreta uz pokušaj optimiziranja fizičke sposobnosti u svakoj od 10 fitness domena: kardiovaskularnoj i respiratornoj izdržljivosti, mišićnoj izdržljivosti, jakosti, fleksibilnosti, snazi, brzini, koordinaciji, agilnosti, ravnoteži (balansu) i preciznosti”, kaže Boris Cvilinder kineziolog, crossfit trener te voditelj centra za crossfit FanaticBox CrossFit u Zagrebu.

imag0092

Program bi njegove polaznike i polaznice trebao pripremiti na svaku nepredviđenu situaciju,a dizajniran je na univerzalnoj razini “čime postaje savršen program za bilo kojeg privrženog individualca bez obzira na njegovo iskustvo”, kaže trener crossfita koji je ujedno i dugogodišnji triatlon natjecatelj i reprezentativac.

Jedan termin crossfit treninga traje puni sat, a sastoji se od statičkog i dinamičkog zagrijavanja te vježbi mobilnosti. To je priprema za glavni dio treninga koji se sastoji od treninga snage ili vještine kroz elemente gimnastike (čučanj, naskok na kutiju, sklek, zgib) ili dizanja utega (mrtvo dizanje, prednji čučanj, stražnji čučanj, press i slično). Ide se od jednostavnijih prema kompleksnijim vježbama uz kontroliranu progresiju. Kraj sata rezerviran je za  popularni WOD (workout of the day), visokointenzivni dio treninga gdje je cilj u što kraćem vremenu ili što većem broju ponavljanja izvršiti zadatak sklopa vježbi. Primjerice četiri runde koje se sastoje od: 5 sklekova, 10 čučnjeva, 15 naskoka na kutiju. Trening završava vježbama fleksibilnosti.

1

“Trening crossfita preporučljiv je svim zdravim osobama bez obzira na spol i životnu dob. Potrebe prosječne osobe su iste kao i kod olimpijskog sportaša, razlikuju se po stupnju, a ne po vrsti”, kaže Boris Cvilinder čiji se crossfit “box” nalazi na Zagrebačkoj cesti 194 u specijalno opremljenoj dvorani na 250 metara kvadratnih.

“Naše metode treninga bazirane su na individualnom pristupu i prilagođene su svakom polazniku bez obzira na životnu dob. Mi smo  “Box” baziran na radu u malim grupama jer vjerujemo da samo na takav način možemo ponuditi kvalitetan i siguran trening. Bilo da ste  totalni početnik, rekreativac ili natjecatelj naši programi nude sigurnost, kvalitetu, zabavu, izazov”, kaže trener.

3

U FanaticBox CrossFitu polazi se od činjenice da je svrha treninga očuvanje zdravlja, podizanje kvalitete života te kvalitetno provođenje slobodnog vremena, a njihov stručni tim pokriva sva područja za koja bi korisnici i korisnice mogli imati pitanja, vezana za trening, sportsku dijagnostiku, rehabilitaciju te prehranu.

Stručnost, stalna edukacija te individualni pristup svakom članu postavke su kojima se vode članovi FanaticBox tima koje uz Borisa Cvilindera čine trenerica Maja Lovrić te vanjski suradnici zaduženi za područje fizioterapije, sportske medicine i prehrane. Cijene programa kreću se od 330 do 400 kuna.

Crossfit se kao program razvio u Americi, a njegovim osnivačem smatra se Greg Glassman. “Do 2005. godine postojalo je 13 podružnica uglavnom u Americi, a danas u svijetu postoji preko 13000 podružnica”, kaže Boris Cvilinder.

6

Crossfitom se može baviti i na natjecateljskoj razini gdje su najveći događaj CrossFit Games u Kaliforniji, a Fanatic Box CrossFit organizator je i dva međunarodna natjecanja Adriatic Throwdown i Croatian Throwdown koji će u svom prvom izdanju Croatian Throwdown 10-11.12.2016 u Zagrebu ugostiti 200 natjecatelja iz preko 30 zemalja Europe.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor