SHARE

“Ubijanje životinja zbog njihove kože u 21. stoljeću je okrutno i bespotrebno. Današnja tehnologija toliko je napredovala da umjetna koža i ostali tekstilni materijali u potpunosti mogu zamijeniti pravu kožu”, kaže Matea Udiljak, osnivačica i kreativna direktorica Talon Verta, hrvatsko-talijanske firme pokrenute u srcu zagrebačke Trešnjevke koja proizvodi veganske cipele.

Ime brenda, Talon Vert, što u prijevodu znači zelena potpetica odnosno cipela inspirirano je drugom francuskom sintagmom  talon rouge (crvenom potpeticom) koje je bila karakteristična za francusku aristokraciju sedamnaestog stoljeća. Te su cipele bile znak pripadnosti  aristokraciji, a prema toj logici, zelena cipela označava pripadnost zelenoj eliti, skupini ljudi koji brinu za očuvanje i održivost okoliša.

clogs

Kao dugogodišnja veganka, Matea Udiljak imala je problema s nalaženjem kvalitetnih veganskih cipela koje bi joj se svidjele te je, kao prava poduzetnica odlučila početi izrađivati vlastite.

“Prvotno sam htjela da cipele budu proizvedene u Hrvatskoj i dugo sam tražila tvornicu koja bi ih izrađivala. Nažalost nisam našla tvornicu s iskustvom u radu s veganskim materijalima i koja je mogla izrealizirati modele koje sam ja htjela. Veganske cipele teže je napraviti nego cipele od prave kože stoga je bilo neophodno da cipele izrađuje tvornica koja ima puno iskustva s izradom ovako specifičnog proizvoda”.

espadrille

Talijani su, kaže, poznati pa vrhunskoj kvaliteti svojih cipela stoga je odabir pao upravo na tu susjedsku zemlju. U proizvodnji se koriste isključivo materijale koji nisu životinjskog podrijetla-u kolekciji trenutno dostupnoj za kupnju preko interneta tako su korištene umjetne kože, mikrofibre i tekstili, guma te poliuretan za izradu potplata.

Materijali su certificirani, proizvedeni u Italiji , visoke kvalitete i omogućavaju koži da diše, kaže vlasnica Talon Verta.

Na upit o tome obraća li se pažnja na uvjete u kojima proizvođači odjeće rade- poštuju li se principi fair tradea-Matea Udiljak kaže kako je fair trade jedno od glavnih načela na kojima se brend temelji te da se kod proizvodnje u obzir mora uzeti dobrobit životinja, okoliša i ljudi.

fringed-sandals

“Postolari koji izrađuju cipele su Talijani odrasli u obućarskom poslu i koji svoje znanje i vještine prenose s generacije na generaciju. (… ) Nama je jako važno da je poslovanje transparentno, da znamo otkuda dolazi koji materijal i da upoznamo ljude koji izrađuju proizvod”, kaže direktorica Talon Verta.

Prva kolekcija Talon Verta je ona proljetno-ljetna i ženska, no sljedeće godine kreću s novom kolekcijom jesen/zima koja će obuhvatiti i obuću za muškarce. Proizvode Talon Verta možete naručiti preko njihove web stranice – ako se nalazite u Hrvatskoj dostavu možete očekivati kroz jedan ili dva dana.

platform-sandals

Ostavi odgovor