SHARE

Vegani su raznoliko društvo, koliko god neki vjerovali da su svi jednaki. Neki briju na zdravlje, drugima uopće nije važno što jedu, ako nije došlo od životinje. Dio vegana gradi oko veganstva cijelu svoju politiku, drugima je to samo jedan od aspekata života. Neki su aktivisti, neki se drže za sebe…

Evo jednog kratkog, just for fun, pregleda 4 vrste vegana prema motivima zbog kojih su se odlučili za veganstvo i naše prognoze o održivosti na dugi rok:

1. Vegan zbog životinja

Prestali ste jesti meso jer ste shvatili da netko treba ubiti živo biće zbog vašeg hamburgera. Pogledali ste Earthlings i sve druge mučne dokumentarce. Znate da testiranje kozmetike na životinjama ne izgleda kao na onoj slici zeca s umjetnim trepavicama, nego puno, puno okrutnije. Svjesni ste što se događa s muškim pilićima i teladi krava muzara. Boli vas srce kad pomislite što se svakog dana radi milijardama naše braće. Vjerojatno se i osobno brinete za neke životinje, s kojima dijelite dom, ili pomažete u nekom azilu.

Prognoza: ostat ćete vegan do kraja života, jer vam je srce na pravom mjestu.

2. Vegan zbog drugih ljudi

Sigurno to nikad nećete priznati javno, a možda čak ni sami sebi. Ali potpali ste pod nečiji utjecaj, čini vam se da je prestižno nositi etiketu vegana, pa ste se i vi odlučili na to. Neki od vas čak i uspješno lažu sami sebi o motivima, ali pukotine u oklopu obmane su tu negdje, i s vremenom će biti sve izraženije. Bitno vam je da se vaše veganstvo slaže s ostatkom vaših radikalnih političkih uvjerenja. Vi ste onaj lik iz vica, koji pri upoznavanju kaže da je vegan.

Prognoza: ostat ćete vegan najviše još deset godina. Većina ljudi s godinama postaje politički umjerenija. I vi ćete, a onda se ni veganstvo više neće činiti toliko bitnim.

3. Vegan zbog zdravlja

Možda ste na sistematskom postigli rezultat zbog kojeg je liječnik zvao kolege da vide kako mrtvac hoda. Ili ste vidjeli nekoga iz svoje bliže okoline kako premlad stradava od kroničnih bolesti. U svakom slučaju, netko vam je gurnuo u ruke knjigu Viktorije Boutenko, i danas imate blender koji košta kao manji auto i dehidrator s 23 police. Rezultati svih pretraga su vam savršeni. Na žalost, imamo lošu vijest za vas – ako još uvijek kupujete kožu ili kozmetiku testiranu na životinjama, niste vegan, samo se hranite veganski.

Prognoza: ostat ćete vegan najviše još 2-3 godine. U nekom ćete trenutku sebe uvjeriti da vam treba baš ta kapsula s ribljim uljem ili nešto slično kako bi vam zdravlje bilo još bolje.

4. Vegan zbog okoliša

Ahahahahaha, stvarno? Svaki psihološki mehanizam koji postoji u vašoj glavi dizajniran je tako da vam olakša zanemarivanje globalnih problema. Biti vegan donosi i lijepi bonus manjeg učinka na okoliš, ali ako doslovno ne živite na santi leda koja se topi, nećete ustrajati u veganstvu samo zbog globalnog zatopljenja. Da niste možda ipak ono pod 2?

Prognoza: jednostavno neodrživo, čak i na kraći rok.

2 KOMENTARI

Ostavi odgovor