SHARE

Ove nedjelje, 27. Ožujka, vjernici diljem svijeta slave najveći kršćanski blagdan: Uskrs. Njemu prethodi Vazmeno trodnevlje: Veliki četvrtak – dan posljednje večere i Judine izdaje, Veliki Petak – dan kad je Isus razapet i ubijen, te Velika subota – dan tihe molitve i iščekivanja Uskrsnuća Kristova.

Uskrs je kršćanima najbitniji dan upravo zato što im pruža nadu u život nakon smrti, sigurnost u Isusovo obećanje, i vjeru da je promjena moguća. Tako i mi vjerujemo da slavlje života ne mora uključivati smrt životinja za prehranu.

Budući da sam odrastao u Dalmaciji, veselim se odlasku u Zadar za blagdane, druženju s obitelji, te uživanju u šparogama, artičokama, mladom luku, te Uskršnjoj pinci.

Već smo pisali o tome kako je u korizmeno doba odricanje od mesa izvrstan odabir (uz Biblijske citate koji to potkrjepljuju), stoga ćemo se u ovom članku fokusirati na veganske recepte uz koje možete proslaviti Uskrs:

Veganski recepti za Uskrs

Veganska pinca

Maja Kefeček, stručnjak za zdravu, i prirodnu prehranu, osmislila je zgodan recept za vegansku pincu. Naravno, jaja su izostavljena, maslac je zamijenjen margarinom, a i dalje je potrebno dodati limunovu koru. Što je još potrebno za izradu veganske pince, pogledajte ovdje.

Artičoke s graškom i bobom

Jedno od mojih omiljenih uskršnjih jela su artičoke s graškom i bobom. Na internetu ima nekoliko recepata, koji su svi vrlo jednostavni, no na niti jednom nije ubačen i mladi krumpir koji dodatno zagusti i zasladi jelo.

Dakle, receptu slobodno dodajte i nekoliko mladih krumpira, s time da bi njihova masa trebala biti barem upola manja od ukupne mase artičoka. Osim toga, po mogućnosti koristite mladi luk (kapulu).

Rižoto od šparoga

Rano proljeće je doba kada su šparoge dostupne. Ako živite u primorskom kraju, znate koliko je opuštajuće u prirodi brati šparoge, i koliki ih je užitak jesti. No, vrlo vjerojatno ih možete pronaći na tržnicama diljem Hrvatske.

Rižoto od šparoga je ukusan, zdrav, i iznimno jednostavan za pripremu. Recepta ima više, ali najviše nam se sviđa ovaj s Coolinarke.

Proljetna salata s grahom i radičem

Budući da je i radič (žutenica) naveliko prisutan u rano proljeće, možete iskušati i salatu s njim. Recept je, kao i ostali, jednostavan i brz.

Čokoladne košarice od rogača

Za kraj, isprobajte i čokoladni desert Makronovine kuharice Tončike Cukrov. Čokolada je poželjna u svako doba godine, a osim nje će vam trebati malo veganskog mlijeka, margarina, vanilije, i još nekoliko sastojaka. Cijeli recept pogledajte ovdje.

Ostavi odgovor