SHARE

EnJunaya Canton je veganska fitness instruktorica, i dovoljno kalija u organizam. Nedavno je za blog peacefuldumpling podijelila priču o tome kako je iskusila hipokalemiju. Bili sportski aktivni ili ne, morate paziti da vam ne manjka kalija. Evo Cantonine priče:

“Stvarno mi je neugodno što ovo moram priznati, ali nedavno sam završila u hitno zbog težih grčeva u abdominalnom području, popraćenih proljevima, mučninom, povraćanjem, te grčevima u lijevoj nozi. Najviše me zabrinulo grčenje mišića. Pulsiralo je od koljena do pelvičnog zida. To mi je stvorilo paranoju, jer upala i grčevi u nozi mogu biti znak krvnih ugrušaka.

Nakon što sam čekala dva sata, dočekao me doktor koji se koristio neugodnim rječnikom. Htjela sam otići. No, ipak mi je drago da sam ostala.

Nakon što su mi testirali krv i urin, primijetila sam da mi je razina kalija u organizmu bila vrlo niska. Iznosila je 2.3 mol/L, što je prema Mayo klinici, znak hipokalemije (niske razine kalija). Kalij je ključan elektrolit koji osigurava ispravno funkcioniranje živčanih i mišićnih stanica, pogotovo srčanih. Normalna razina kalija u krvi je od 3.5 do 5.2 milimola po litri (mmol/L). Vrlo niska razina (ispod 2.5 mmol/L) može vas staviti u životnu opasnost, i zahtijeva hitnu medicinsku proceduru.”

Što uzrokuje pomanjkanje kalija?

Enjunaya nastavlja:”Postoji više uzroka hipokalemije. Meni je bila uzrokovana prekomjernim znojenjem zbog trčanja i dizanja utega. Znam da nisam bila jela dovoljno zelenog povrća, niti sam stavljala dovoljno banana u proteinski smoothie nakon vježbi. Kad sam u prehranu odlučila ubaciti više proteina i ugljikohidrata, bila sam zaboravila na neke ključne nutrijente.

Pri istraživanju hipokalemije, shvatila sam da sam par kroz posljednjih nekoliko tjedana bila iskusila povremene simptome. Voljela bih da sam bila obraćala više pozornosti, ali mi je drago da sam otišla na hitnu, i potrudit ću se da se ovaj problem više ne vraća!

Pomanjkanje kalija može biti pogubno, stoga dobro promotrite imate li sljedeće simptome:

1. Grčevi u mišićima ili slabost

2. Mučnina

3. Proljev

4. Prečesto uriniranje

5. Dehidracija

6. Snižen krvni tlak

7. Zbunjenost

8. Razdražljivost

9. Paraliza

10. Promjena srčanog ritma

Koliko kalija jesti, i otkud ga dobiti?

Preporučeni dnevni unos kalija za odraslu osobu iznosi 4 700 miligrama. To zvuči puno, ali ipak pričamo o miligramima. Gotovo svima je poznato da su banane pune kalija, no osim njih, jedite bijeli grah, suhe šljive, brusnice, rajčice, bundevu, tamno zeleno lisnato povrće, pečeni krumpir (s korom), sušene marelice, avokado, gljive, i orahe.”

Ostavi odgovor