SHARE

Nema osobe na svijetu koja bi mogla osporiti važnost knjige i čitanja kao takvog – bez obzira radilo se o fikciji, stručnim knjigama ili biografijama, čitati je važno, čitati je nužno. Iako je sve teže odvojiti oči s malih ekrana naših laptopa i pametnih telefona i zamijeniti sliku tekstom, samo nekoliko stranica na dan ili njih desetak na tjedan, umirit će nas bolje od svih silnih tableta za smirenje reklamama za koje nas bombardiraju. Ne samo to, naučit ćemo nešto novo, otvorit će nam se još jedan prozorčić kroz koji promatramo sebe, ali i svijet oko nas.

Knjižara Planetopija u Ilici

Kada govorimo o tiskanim izdanjima knjiga, da je stanje u izdavaštu teško, to smo svi čuli. Mi smo ipak naletjeli na jednu knjižaru s osebujno uređenim prostorom i još osebujnijim konceptom koji stoji iza nje. Smještena u Ilici 68, u Zagrebu, Planetopija je prošle godine obilježila deset godina u izdavaštvu i deset godina postojanja svoje knjižare. Počeci joj sežu u 1995. kada se pod okriljem Biovege razvijalo njeno izdavaštvo.

“Od samih početaka naša je vizija ista – objavljivati najbolje knjige koje nam pomažu da živimo bolje, zdravije, sretnije i da otvaramo nove vidike. To su knjige s područja osobnog razvoja i holističkog pristupa zdravlju, prehrane, duhovnosti, ekologije, filozofije, psihologije, roditeljstva, kao i knjige za djecu“, kaže Marina Kralj Vidačak, direktorica Planetopije. I ona je već više od 20 godina posvećena  prirodnoj prehrani sa zdravim ekološkim namirnicama, redovito vježba, meditira i nadahnjuje se knjigama koje pažljivo biraju i objavljuju.

Direktorica Planetopije Marina Kralj Vidačak

„Odlično je raditi posao za koji duboko osjećam i svjedočim da donosi dobre i pozitivne promjene“, kaže direktorica Planetopije.

Planetopija, koja broji dvanaest zaposlenih koji su uz ideju od samog početka, odraz je ljubavi prema dobroj knjizi i čitanju, ali ljubavi i brižnosti prema našem jedinom domu, planetu Zemlji.

„Knjižaru smo osmislili kao spoj naše strasti prema knjizi sa stavom o životnom stilu u skladu s prirodom i idejom očuvanja okoliša. Posjetitelji će tako uz bogatu ponudu odabranih knjiga na hrvatskom i engleskom jeziku pronaći i brojne eko-proizvode za svakodnevnu upotrebu ili poseban dar“, kaže Marina Kralj Vidačak.

Pod eko proizvodima podrazumijevamo proizvode koji su napravljeni od prirodnih materijala iz održivih izvora, koji nisu tretirani štetnim kemikalijama te koje nećemo odbaciti nakon prve upotrebe.

„Ako uzmemo u obzir da se svake minute u svijetu kupi milijun plastičnih boca za vodu koje završe u našim oceanima, onda je kupnja kvalitetne eko šalice ili bočice za vodu koju ćete uvijek imati sa sobom i zbog koje ćete smanjiti kupovinu jednokratne plastike iznimo vrijedan proizvod“, kaže direktorica Planetopije.

Prostirke za jogu Jade

U Planetopiji tako možete pronaći najbolje svjetske eko-prostirke za jogu Jade i Manduka, biorazgradive šalice za kavu ili čaj koje možete ponijeti sa sobom nizozemskog branda XD design, prekrasne eko vrećice za kupovinu Envirosax kao i Ansvar ruksak, prvi ruksak koji istovremeno ima markicu Fairtrade te certifikat GOTS (The Global Organic Textile Standard) što garantira organski tekstil i visoke ekološke i socijalne standarde u svim fazama proizvodnje. U ponudi se također nalaze i igračke za djecu, poput drvenih igračaka Wooden Story, bilježnice Appeel od papira napravljenog iz kore jabuka te ručno rađene mirisne organske veganske svijeće Nimbus iz Grčke.

Što se naslova tiče, među najtraženije  svakako spadaju knjige dr. Joea Dispenze Placebo ste vi i Stvorite novo ja, a dr. Dispenza će gostovati u Zagrebu 30. 10. u Kinu Europa i 15.11. u Hotelu Westin. Vrlo su tražene knjige Anthonya Williama poznatijeg kao Medicinski medij, kao i knjige legendarne dr. Christiane Northrup Boginje ne stare, Žensko tijelo, ženska mudrost i mnoge druge. Od beletrističkih naslova Marina Kralj Vidačak izdvaja knjige Kristiana Novaka Črna mati zemlaCiganin, ali naljepši, zatim Genijalna prijateljica i Priča o novom prezimenu Elene Ferrante te slikovnice i knjige za djecu.

Što se tiče knjiga vezanih uz veganstvo i prehranu najtraženije knjige su Medicinski medij i Hrana koja mijenja život, Anthonya Williama, zatim iznimno popularan priručni Detoks program od A do Ž Dunje Gulin i Marija Valentića, a i dalje je popularan  već poznati i proslavljeni klasik za sve ljubitelje zdrave prehrane Hrana za život Jadranke Boban Pejić i Zlatka Pejića.

Planetopija organizira i gostovanja i predavanja autora čije naslove objavljuje i to već sedmu godinu zaredom.

Planetopija srijedom – mjesto susreta ljubitelja knjiga s autorima i predavačima

Planetopija srijedom u Makronovi zamišljeno je kao mjesto susreta ljubitelja knjiga s domaćim i stranim autorima i predavačima. Više od 4.000 ljudi došlo je na naše Planetopijine srijede do sada. Cilj nam je da naši posjetitelji na jednoj takvoj večeri saznaju nešto novo, korisno, praktično, dobiju nadahnuće i motivaciju, razmijene misli i iskustva, postave pitanja koja ih muče te na njih dobiju odgovore. I naravno, uvijek je povod knjiga, ali priču i temu širimo puno dalje – na iskustvo, praksu, život“, kaže Marina Kralj Vidačak.

Informacije o predavanjima, ali i cjelokupnoj ponudi Planetopije možete pronaći na njihovoj službenoj stranici gdje se nalazi i njihov web shop. Ipak, ako ste u mogućnosti, pozivamo vas da navratite i u samu knjižaru.

Ostavi odgovor