SHARE

Većini ljudi se tijekom odrastanja govorilo da moraju jesti svinjetinu, govedinu i mliječne proizvode zbog zdravlja, ali posljednjih se godina sve više govori da treba smanjiti količinu životinjskih proizvoda – osobito crvenog mesa

Prema nizu studija, konzumacija crvenog mesa je povezana s pojačanim rizikom za rak, arterosklerozu (bolesti krvožilja), moždani udar, Alzheimerovu bolest, čak i dijabetes tipa 2. Do sada, istraživači nisu točno znali zašto.

Kako izvještava The Telegraph, znanstvenici sa sveučilišta UCSD vjeruju da je krivac za to što meso uzrokuje rak – šećer.

Ljudi kao svejedi podnose meso (i rade to veoma dugo, ali ne u količinama kakve vidimo danas) postoji jedinstveni šećer imena Neu5Gc, koji se javlja u većine sisavaca, ali ne i kod ljudi, koji izaziva imunološki odogovor zbog kojega dolazi do upale.

Kako tvrde znanstvenici, u studiji na miševima su prvi put uspjeli izravno oponašati situaciju koja se događa kod ljudi na način da su im u hrani dali neljudski Neu5Gc i potaknuli stvaranje antitijela na Neu5Gc. To je povećalo incidenciju spontano nastalih karcinoma cancer kod miševa.

Ovaj se šećer javlja u crvenom mesu (svinjetina, govedina i druga mesa), kravljem mlijeku i pojedinim sirevima. Ljudsko tijelo nije u stanju prirodno proizvesti taj šećer pa kad bude upijen u tkivo, tijelo ga doživljava kao prijetnju te aktivira imunološki sustav. Sumnja se da s vremenom kronična upala uzrokovana reakcijom imunološkog sustava igra ulogu u razvoju raka.

Stoga oni koji redovno konzumiraju crveno meso imaju jaču reakciju od onih koji to čine povremeno.

Srećom postoje druge vrste hrane koje mogu zaodovljiti vašu glad za sočnim hamburgerom. Mnogo je dobrih recepata za pripremu biljnih hamburgera kod kuće, a sve je više i alternativa na tržištu.

U konačnici, čini se da oni koji odbijaju crveno meso imaju zdraviji život s manje upale.

(Amanda Froelich/True Activist)

2 KOMENTARI

Ostavi odgovor