SHARE

Početkom travnja ove godine, blogerica Marla Rose zaprimila je neočekivano mnogo odgovora na upit kojeg je uputila putem Facebooka, a bio je sročen otprilike ovako: “Koji su čimbenici doprinijeli vašem dugogodišnjem veganstvu? Što ste činile ne biste li ustrajale u veganstvu? Čemu dugujete uspjeh višegodišnjeg življenja veganstva?” Iako nipošto nije riječ o ozbiljnom istraživanju, konačni odgovori ponudili su fascinantan uvid u ono što čini dugogodišnje veganstvo uspješnim. Navedeni su sljedeći čimbenici (redom po važnosti):

1. Suosjećanje prema životinjama

Najčešće navedeni razlog zbog kojeg osobe ostaju veganima i vegankama: nakon što su ”progledale” i uvidjele patnju životinja, povratak na staro nije više moguć, a za ustrajanje u veganstvu dovoljno je sjetiti se etičkih načela istoga. Kada druge motivacije postanu odveć apstraktne ili nedovoljno bliske, etički razlozi i dalje obavezuju na veganstvo.

2. Veganska zajednica

Bilo da je riječ o introvertiranim ili ekstrovertiranim osobama, kao i svima onima negdje između, ljudskoj vrsti zajednička je potreba za razumijevanjem i povezanošću. Mnoge od nas nemaju partnere/partnerice ili članice obitelji koje su veganke, ali kada i imamo, šira podržavajuća zajednica osigurava neophodni osjećaj pripadanja i sigurnu luku prilikom plovidbe ovim svijetom koji je često dijametralno suprotan veganskim vrijednostima.
U potrazi za zajednicom, zapamtite da nisu sve jednake niti će sve zadovoljiti vaše potrebe. Zajednica, naravno, može biti i onlajn i nevelika. Pruža osjećaj dijeljenja vrijednosti, prihvaćanja i razumijevanja. Zdrava zajednica nudi nadahnuće, prihvaćanje i snagu. Iako je idealna zajednica ona koja se sastoji od stvarnih osoba koje susrećete u stvarnom svijetu, virtualne zajednice također doprinose vašem nastojanju da živite veganski.

3. Ravnodušnost spram konformizma

Jedna od najčešćih karakteristika uspješnih dugogodišnjih vegana i veganki možebitno je i to što su skloni manje mariti o uklapanju u okvire i ne popuštaju lako društvenom pritisku niti osjećaju potrebu prilagoditi se postojećem stanju. Ljudi često prestanu prakticirati veganstvo zbog osjećaja krivnje koje im obitelj nameće kada ne sudjeluju u određenim običajima, isključenosti iz kruga prijatelja ili pak nesigurnosti koja može proizaći čak i iz naizgled malih i nebitnih svakodnevnih stvari poput postavljanja zahtjeva prilikom narudžbe jela. Onima koje mogu uspješno vladati određenim situacijama, ti su pritisci mnogo manje bitni od bivanja dosljednima vlastitim vrijednostima.

4. Rastuća ponuda i pristup kvalitetnoj veganskoj hrani

Svijet oko nas prilagođava se povećanoj potražnji biljne hrane i potrošačicama je dostupna sve kvalitetnija i raznovrsnija ponuda pa je lakše i biti veganka. Manje je valjanih izlika za skretanje s puta kada su nam okusi i teksture ne samo nadohvat ruke, već i sve ukusniji.

5. Učenje kuhanja

Mnogim je ljudima učenje kuhanja, možda prvi put u životu i možda svega nekoliko obroka, neophodna sastavnica uspješnog usvajanja veganstva. Kada naučite osnove kuhanja, ne samo što ćete uštedjeti novac, već ćete i steći vještine za stvaranje veganskih inačica jela u kojima ste nekada uživale. ”’Zemljani” nagnaju na promjenu, ali kuhanje je vještina kojom veganstvo doista usvajamo.

6. Zdravstvena dobrobit

Iako su zdravstveni razlozi motivirajući sami po sebi, osobe koje su se na veganstvo odlučile zbog vlastitog zdravlja, ipak često u etičkim razlozima naknadno osnaže svoje veganstvo. Biljna prehrana (koja se može sastojati i isključivo od junk fooda) nije dostatna za dobro zdravlje, ali svakako je jedan od mogućih koraka ka zdravom, kao i veganskom životu.

7. Veganstvo kao dio šire slike

Prakticiranje veganstva neminovno je povezano sa sagledavanjem šire slike svijeta i produbljuje se putem osvješćivanja intersekcionalnosti.

8. 
Drastična promjena percepcije životinje

Živite li veganski, naročito dugi niz godina, životinje nikako više ne možete promatrati kao robu, stoga one za vas nisu i nikako ne mogu biti hrana, odjeća ili zabava.

9. Povezivanje sa spašenim životinjama u utočištima

Interakcija sa spašenim životinjama koje žive u utočištima pomaže osjetiti nadu i učvršćuje uvjerenja o suosjećajnom življenju, a i preporučuje se neveganskom ljudstvu kao vrlo pozitivna i radosna inspiracija za veganstvo.


10. Videozapisi, blogovi, mentorstvo, filmovi…

Videozapisi, blogovi, mentorstvo i filmovi mogu biti ohrabrujući prilikom čudnovatog i izazovnog razdoblja tranzicije.  Ipak, dok su filmovi nekima pomogli učvrstiti uvjerenja, druge su isuviše potresli. Birajte ih mudro, poštujući vlastite granice.
Koji su važni čimbenici uspješnog dugogodišnjeg veganstva iz vašeg iskustva?

Originalni tekst (sa mnogobrojnim citatima)
Prevela, skratila, uredila: Anamarija Levak

Ostavi odgovor