SHARE

Ljudi koji odbijaju piti životinjsko mlijeko vjerojatno su u trgovinama biljne prehrane naišli i na bademovo mlijeko, i pomislili: “Valja li ovo čemu?” Bilo da ste vegan, ne tolerirate laktozu, ili vam je mlijeko jednostavno bezveznog okusa (kao meni osobno), bademovo mlijeko izvrsna je alternativa.

Bademovo mlijeko postaje sve popularnije, stoga je odmah na početku bitno naglasiti da ono nije dovoljno za kompletnu opskrbu proteinima i kalcijem, stoga te nutrijente nadopunite drugim izvorima (kelj, raštika, komorač su vrhunski izvor kalcija, za proteine vjerojatno znate). Jedna šalica sadrži 1 gram proteina naspram 8 grama iz kravljeg mlijeka, i 2 miligrama kalcija, u usporedbi s 300 miligrama u kravljem mlijeku.

Kad i kod svake namirnice, provjerite deklaracije, i kupite mlijeko koje sadrži najmanje konzervansa i aditiva.

11 Prednosti bademovog mlijeka

1. Pomaže pri održavanju stabilne tjelesne težine

Jeda šalica bademovog mlijeka sadrži samo 60 kalorija, u usporedbi s punomasnim mlijekom koje ima otprilike 146. Zbog toga je odlična zamjena koja vam pomaže da održite kilažu ili čak smršavite.

2. Bademovo mlijeko održava srce zdravim

Ne sadrži kolesterol ni saturirane masti. Također u bademovom mlijeku ima jako malo natrija, a jako puno zdravih masnih kiselina (omega 3, koje inače ima u ribi), što vam pomaže da spriječite visok tlak i srčane bolesti.

3. Osnažuje kosti

Iako nema kalcija koliko i kravlje mlijeko, bademovo mlijeko vam isto može dati 30 posto preporučenog dnevnog unosa, a i 25 posto preporučenog unosa vitamina D, što vam umanjuje rizik od artritisa i osteoporoze, a poboljšava vam imunološki sistem. Ta dva gore navedena sastojka vam ozdravljuju kosti i zube.

4. Održava kožu sjajnom

Bademovo mlijeko sadrži 50 posto preporučenog dnevnog unosa vitamina E, koji sadrži moćne antioksidanse, ključne za zdravlje vaše kože. Bit ćete zaštićeniji od sunčanih opeklina ljeti.

5. Gotovo uopće ne utječe na krvni šećer

Bademovo mlijeko (bez aditiva) ima vrlo nizak udio ugljikohidrata, što znači da pijenjem njega ne riskirate dijabetes. Budući da ima niski glikemijski indeks, vaše će tijelo njegove ugljikohidrate iskoristiti za energiju, pa se šećer neće taložiti s mastima. Vrh!

6. Pojačava snagu i oporavak mišića

Iako bademovo mlijeko sadrži samo gram proteina po šalici, u njemu je puno vitamina B; željeza i riboflavina, koji su važni za rast i oporavak mišića.

7. Dobro je za probavu

Bademovo mlijeko sadrži gotovo gram vlakana po šalici, što je važno za zdravu probavu.

8. Bademovo mlijeko ne sadrži laktozu

Od laktozne intolerancije pati preko 20 posto svjetskog stanovništva, što znači da imaju poteškoću s probavom šećera u kravljem mlijeku. Bademovo mlijeko je stoga zgodna zamjena, bez laktoze.

9. Boljeg je okusa od kravljeg mlijeka

Različitog je okusa od kravljeg, što je savršeno za one koji ne vole taj okus. Bademovo mlijeko ima jedinstven okus, za kojeg mnogi kažu da je lagan i svjež. Bonus: svestrano je, što znači da ga možete koristiti u receptima koji inače zahtijevaju kravlje mlijeko. Neće biti istog okusa, ali tekstura će biti jednaka.

10. Ne trebate ga držati u hladnjaku

Zbog ovoga ga možete nositi sa sobom na posao, ili čak na kampiranje u prirodi. Savršene je kvalitete na sobnoj temperaturi, zbog čega je prikladno piće za gotovo svugdje. Možete se bilo gdje napuniti svim gore navedenim nutrijentima.

11. Lako ga je napraviti

Nije svakome zgodno držati kravu u dvorištu, ali gotovo svi u Hrvatskoj mogu zasaditi badem pokraj kuće. Radi se tako da bademe u sitno izribate i stavite ih u mikser napunjen vodom. Potom odvojite pulpu uz pomoć cijedila. Želite sami isprobati? Evo ukusan recept za domaće mlijeko od badema.

Ostavi odgovor