SHARE

Bez obzira želite li pojačati svoju trenutnu kognitivnu funkcionalnost ili želite poboljšati zdravlje mozga, mnogo je tehnika koje možete primijeniti. Primjerice, mnogi istraživači preporučaju poduzimanje aktivnih koraka kojima održavate svoj mozak u pogonu, poput učenja novog jezika. Koristi možete imati i od dnevne rutine tjelovježbe.

Superhrana za mozak

Postoje i mnoge druge metode kojima možete pojačati snagu svog mozga, od dovoljno spavanja do čitanja o složenim temama. Srećom, postoje i mnoge vrste hrane koje vam mogu poboljšati kognitivne performanse. Ovo je osobito korisno jer možete strukturirati ukusnu prehranu oko superhrane za mozak.

1. Maslinovo ulje

superhrana za mozak

Kad vam zatreba ulje za kuhanje, nešto za umakanje kruha ili dresing za salatu, možete računati na maslinovo ulje ako tražite primamljiv okus i dobrobiti za zdravlje mozga. Kako piše časopis Annals of Neurology, maslinovo ulje i drugi proizvodi bogati mononezasićenim mastima, a siromašnim zasićenim mastima, jako povoljno djeluju na vaše tretnutne i buduće kognitivne sposobnosti. Odaberite ekstra djevičansko za najčišći proizvod i najbolji okus.

2. Špinat

superhrana za mozak

Tamnozeleno lisnato povrće poput špinata i rimske salate zadrži lutein, prirodni antioksidans. Istraživači sa sveučilišta Tufts otkrili su potencijalni link između povećane količine luteina i poboljšanog pamćenja, učenja te odlučivanja. Kao bonus, konzumacija najmanje 6 mg luteina dnevno dramatično umanjuje rizik makularne degeneracije.

3. Brokula

superhrana za mozak

Ovo povrće se smatra superhranom jer su prepune nutrijenata – polifenola, kalcija, vlakana, vitamina C i folata. Brokula sadrži tvari koje sprečavaju rak, i na popisu je povrća koja dokazano usporavaju kognitivno opadanje povezano sa starenjem.

4. Orasi

superhrana za mozak

Svi orašasti plodovi i sjemenke nude zdravstvene dobrobiti, ali orasi su najbolji izbor. Štoviše, jedini su među njima koji nude iskoristivi izvor alfa linolenske kiseline, koja je ključna za opskrbu mozga kisikom. Studije su pokazale da orasi mogu preokrenuti nešto od štete uzrokovane Alzheimerovom bolešću, među ostalim probleme s pamćenjem i učenjem.

5. Bobičasto voće

superhrana za mozak

Možete zaštiti mozak od budućeg propadanja i uživati u zdravom, ukusnom zalogaju, ako dodate bobičasto voće svojoj rutini. Istraživači vjeruju da su jagode i borovnice najbolje za zdravlje mozga. Studija koja se provodila od sedamdesetih do 2012. pokazala je da redovno konzumiranje bobičastog voća odgađa opadanje zdravlja mozga za dvije i pol godine.

6. Sok od cikle

superhrana za mozak

Istraživački tim sa sveučilišta Wake Forest objavio je 2010. da pijenje soka od cikle jača prokrvljenost mozga. Stoga dodavanje soka od cikle, bogatog nitratima, u vašu prehranu ima potencijal da učini vaš mozak zdravijim te umanji rizik od demencije. Preporuča se pijenje pola litre soka od cikle dnevno za najveće dobrobiti od ove superhrane za mozak.

Nijedna prehrana ne jamči održivo jačanje moždane funkcije, ali dodate li ovih šest namirnica na svoj popis za kupovinu, imat ćete puno bolje izglede da spriječite učinke starenja. Kombinacija vitalnih nutrijenata koju te namirnice sadrže koristit će i vašem zdravlju općenito.

(Prilagođeno s Pick the Brain)

Ostavi odgovor