SHARE

Važnost roditeljske uloge u razvoju djeteta već je odavno prihvaćena kao zdravorazumska kategorija, ali dobro je dobiti potvrdu i detaljnije mišljenje od stručnjakinje. Upitali smo psihologinju Mariju Crnković iz zagrebačke Poliklinike za zaštitu djece i mladih za komentar važnosti roditeljske skrbi za dijete. Evo što je odgovorila: “Za zdrav emocionalni razvoj djece je najvažnije da se tijekom prvih godina razvoja vežu za barem jednu odraslu osobu koja im osigurava ljubav i brigu. Ova prva bazična emocionalna privrženost je osnova za sve kasnije odnose s ljudima. Odgovori roditelja na djetetove signale i potrebe za pažnjom definiraju oblik privrženosti koji će se stvoriti. Sigurno privrženo dijete razvija internaliziranu sliku sebe kao osobe koju se voli – vrijedna je ljubavi i pažnje – i sliku o drugim ljudima kao povjerljivim i brižnim, emocionalno dostupnim.”

Ta nam je tema osobito zanimljiva jer se ovih dana mnogo piše o pronatalitetnom programu Grada Zagreba putem kojeg roditelji s troje i više djece primaju mjesečnu novčanu pomoć kako bi mogli ostati kod kuće s djecom i baviti se njihovim odgojem. Program se zove Roditelj odgajatelj, a do sada je u njega ušlo više od tri tisuće obitelji. Novčana pomoć nije zanemariva, u iznosu je prosječne plaće u Hrvatskoj, a jedan od uvjeta je i da je barem jedno dijete predškolske dobi, a ne pohađa vrtić, čime se ujedno rasterećuju i gradski vrtićki programi.

Psihologinja Marija Crnković o daljnjem razvoju djeteta kaže: “U ranoj dobi djeteta uloga roditelja je važnija, rastom i razvojem dijete sazrijeva, pa je njegova ovisnost o roditeljskim utjecajima vremenom sve manja. Veliki je izazov za roditelje adekvatno se prilagoditi potrebama djece, razumijeti ih i biti im podrška tijekom odrastanja.”

Ono što je osobito zanimljivo kod programa Roditelj odgajatelj jest činjenica da oko deset posto roditelja koji odlučili ostati kod kuće čine muškarci, odnosno očevi. To je zanimljivo odstupanje od tradicionalnih normi hrvatskog društva i znak da se stvari i kod nas mijenjaju.

Upitali smo Mariju Crnković ima li razlike u tome brine li se za dijete otac ili majka: “Za dijete je važno da su mu oboje roditelja emocionalno dostupni, sadržajno se uloga oca i majke može razlikovati od obitelji do obitelji, ali djeca vole oboje roditelja i svaki od njih ima nezamjenjiv i dugotrajan utjecaj na razvoj djece.”

Dakle, najvažnije je biti emocionalno prisutan za svoje dijete, čak i kad roditelji dio vremena provode van kuće zbog posla, moglo bi se zaključiti. Ipak, uvjereni smo da će roditelji odgajatelji iz spomenutog programa znati cijeniti dodatne trenutke sa svojom djecom koje inače ne bi mogli proživjeti.

Ostavi odgovor