SHARE

„Prehrana je preduvjet stvaranja, rasta i razvoja svake stanice, tkiva, organa i čitavog organizma. O hrani valja promišljati na drugi način – trebamo biti svjesni da naš zalogaj počinje njegovanjem prirode u kojoj je sadržano sve“, kaže Ivo Bačlija, vlasnik tvrtke Matičnjak. Iako se ljekovitim biljem bavi cijeli život, do pravog „eliksira“ ljekovitog bilja došao je tek kad je počeo cijediti njegovo sjeme u svrhu dobivanja hladno cijeđenih ulja.

Visoki sadržaj biološki aktivnih tvari u sjemenkama čini hladno prešana ulja sjemenki izvrsnom hranom i ljekovitom sirovinom biljnog podrijetla. Najbolji način rješavanja nedostatka omega-3 i omega-6 masnih kiselina je obogaćivanje prehrane namirnicama koje ih sadrže, a najbolji izvor čine hladno prešano ulje konoplje, crnog kima, boljeg lana, sikavice, sjemenki grožđa, oraha i lješnjaka.

Svoje proizvode Matičnjakov tim proizvodi i prerađuje u Hrvatskoj, rade se male serije pa su proizvodi stoga uvijek svježi i vrhunske kvalitete.

„Tražili smo primjeren i učinkovit način kako očuvati nutrijente iz biljaka bez suvišne obrade ili primjene agresivnih metoda i tako stvorili proizvode bogate izvornim, zaštitnim, aktivnim i hranjivim tvarima. Tako smo se odlučili za hladno prešana ulja, u postupku prešanja ne prelazimo temperaturu od 28 stupnjeva te biljna brašna iz najbogatijih prirodnih izvora“, kaže Ivo Bačlija.

Izdvojili smo četiri najzanimljivija proizvoda iz bogatove Matičnjakove ponude, a njihova ljekovita svojstva donosimo u nastavku.

Hladno prešano ulje crnog kima

Nigella SativaUlje sjemenki crnog kima koristilo se s razlogom kao narodni lijek diljem svijeta za prevenciju i tretiranje brojnih bolesnih stanja organizma. Sjeme crnog kima bogato je polifenolima i tokoferolima te masnim kiselinama (linoleična, oleinska, palmitinska i stearinska). Glavna farmakološka djelatna tvar je timokinon sa svojim derivatima koji postižu izraziti antioksidativni, protuupalni, imunomodulatorni i antialergeni učinak. Timokinon iz ulja crnog kima opušta glatke mišiće i bronhije te pospješuje funkciju disanja, odnosno omogućuje nam da udahnemo više kisika. Ova funkcija je izuzetno važna svakome tko ima problema s astmom, peludnom alergijom, upaljenim grlom, prehladom, gripom, a pomoći će pri ostvarivanju boljih sportskih rezultata. Također, efikasan je pri regulaciji razine šećera u krvi. Ublažava i simptome Chronove bolesti i kolitisa, obnavlja sluznicu debelog crijeva, a pomaže i pri problemima s gastritisom.

Ulje podlanka (boljeg lana)

Bolji lan 250 mlUlje podlanka je vrlo bogato i vitaminom E (sadrži 110 mg/100 g) koji je na glasu i kao vitamin mladosti jer neutralizira proces starenja svojim snažnim antioksidacijskim potencijalom čime pojačava strukturu i stabilnost svake stanice i povećava otpornost na proces oksidacije (starenja). Više od 50% masnih kiselina u hladno prešanom ulju podlanka su višestruko nezasićene. Kemijski sastav masnih kiselina je praktički senzacionalan jer je ulje podlanka skoro jedino koje prirodno sadrži EPA i DHA esencijalne masne kiseline prisutne u hrani i to u značajnoj količini. Camelina sativa ,„bolji lan“ stabilno je ulje za razliku od običnog lanenog ulja koje oksidira već na polici i tako više šteti no što pomaže. Zahvaljujući visokom sadržaju EPA i DHA u potpunosti zamjenjuje riblje ulje koje uvijek dolazi s većom ili manjom koncentracijom štetne žive.

Piskavica plus

Piskavica 250 g. - ibaclija (sent - fitzona)Piskavica je jedna od najstarijih ljekovitih biljaka, a Piskavica Plus je prirodni dodatak prehrani koji sadrži sjemenke piskavice, posije zobi, sušenu opnu crnog grožđa, sjemenke sikavice, ekstrakt grejpa, kurkumu i macu. Poznato je da piskavica pomaže kod dijabetesa i zatvora te djeluje kao prirodni antioksidans. Uzimanjem mješavine „Piskavica Plus“ prije jela, značajno snižavate glikemijski indeks ukupnog obroka, a hrana s nižim glikemijskim indeksom će vas prije zasititi i duže ćete se osjećati siti, te smanjiti potrebu za međuobrocima. Ekstrakt sjemenki piskavice ima i osobite hormonalne učinke te se preporučuje uzimati kao prirodna hormonska terapija (primjerice, pomaže kod muških problema s povećanom prostatom, ublažava tegobe PMS-a kod žena i menopauze ). Također, piskavica je najbogatiji biljni prirodni izvor željeza ( 33 mg/100 g).

Protein strong 4 you

ProteinProtein Strong 4 You je biljni protein konoplje s dodatkom sjemenki crnog kima, piskavice, sikavice i kameline sative. Ovo je kombinacija konopljinog proteina, najboljeg biljnog proteina. Konopljin protein glasi kao najbolji biljni protein jer za razliku od ostalih nema inhibitore tripsina te je njegova iskoristivost puno veća od ostalih.
Preporučuje se svima, posebice sportašima i osobama koje jesu ili žele biti aktivni, trče, i rekreativno se bave sportom, a čak i onima koji žele skinuti koji kilogram, s dobrom namjerom da poboljšaju svoje opće zdravstveno stanje i kondiciju.

Ostavi odgovor