SHARE

Poznata britanska marka veganskih sireva Sheese napokon se pojavila i u Hrvatskoj. Sheese veganski sir je krenuo u prodaju u Dalmaciji, a bit će predstavljen i na ZeGe Vege festivalu 2. i 3. rujna, a nakon tog datuma kreću u prodaju i u Zagrebu, doznali smo od domaćeg distributera.

Imali smo priliku i isprobati neke od sireva iz ponude, konkretno “Mature Cheddar style” i “Greek style”, odnosno veganske varijante zrelog cheddara i fete. Pakiranja su od 200 grama. Zasad znamo da će u ponudi biti i razni namazi, “Smoked Cheddar style”, “Gauda style” i “Mozzarella” u kriškama.

Cheddar je iznenađujuće autentičan, lomi se kao mliječni zreli sir, bogatog je i oštrog okusa, a u teksturi se osjećaju one specifične mrvice u masnoći. Iskušali smo ga i na pizzi, na kojoj se dobro rastopio i dao dobar, pikantni okus.

Cheddar se lomi kao što bi tvrdi sir i trebao
Cheddar se lomi kao što bi tvrdi sir i trebao

Feta nije toliko sjajna – ne podsjeća na one bolje, masnije varijante, nego na one s malo jeftinijih polica. Lako se riba, manje je slana nego bi očekivali i sasvim je OK za jesti i bez drugih priloga. Na salati od zrelih rajčica i luka, s mljevenim crnim paprom i maslinovim uljem je jako ukusna. Uklapa se u profil okusa klasičnih ljetnih salata.

Cheddar na pizzi
Cheddar na pizzi

Proizvođači ponosno ističu da se u proizvodnji ne koristi palmino ulje, nego kokosovo, što je pohvalno. Naime, proizvodnja palminog ulja uništava rijetka staništa u tropskim krajevima, pa ga mnogi vegani izbjegavaju kao sastojak.

Moram napomenuti da je ovo moj osobni doživljaj sireva, iako sam od nekoliko vegana koji su ih isprobali u inozemstvu čuo da im se nisu svidjeli. Također, željno iščekujem priliku da kušam i ostale okuse koji se nude. Prilika za to dolazi uskoro za sve posjetitelje ZeGe Vegea.

3 KOMENTARI

Ostavi odgovor