SHARE

Kokosovo ulje jedno je od trenutno popularnijih ulja i to ne samo kao dio prehrane već i njege tijela. Njegove su uporabe raznolike, lako je nabavljivo, cjenovno je dostupno, a nutritivno izrazito bogato. Što sve trebamo znati o ulju koje se tisućama godina koristi u prehrani u tropskim krajevima, a čije blagodati i svojstva zapad sad stavlja pod svjetlo dana otkriva nam Marija Miljković iz tvrtke Advent u čijoj se ponudi mogu pronaći dva brenda i tri tipa proizvoda od kokosovog ulja.

Kokosovo ulje dobiva se iz sirovine kokosa na različite načine, a kao i kod svakog ulja, najbolja su ona koja su hladno prešana. Na tržištu se može naći ekstra djevičansko kokosovo ulje (mehanički cijeđeno na temperaturama ispod 42°C) i ulje bez mirisa (već termički obrađeno kako bi se uklonio miris). „Osim toga, danas se mogu naći ulja sa ili bez ekološkog certifikata“, kaže Marija Miljković.

Nadalje, kokosovo ulje mijenja oblik s obzirom na temperaturu – iznad 25°C prelazi u tekuće stanje, dok je na manjoj temperaturi u krutom stanju. Te promjene ne utječu na njegovu kvalitetu. Termički je stabilno što znači da ne mijenja svoja svojstva zagrijavanjem te je idealno za pečenje.

„Otporno je na oksidaciju te prilikom zagrijavanja ne oslobađa slobodne radikale i ostale kancerogene tvari. Nema soli, vlakana, bjelančevina, ugljikohidrata, čista je mast koja se ne taloži u masne stanice, već se pretvara u energiju jer sadrži oko 65% srednje-lančanih masnih kiselina (MCFA). 100% je vegansko, ukoliko je ekstra djevičansko nije ni rafinirano (raw food), bez kolesterola je, bez hidrogeniziranih i trans masti, bez emulgatora i konzervansa, bez umjetnih boja i aroma“, kaže Marija Miljković.

Međutim ni s uporabom kokosova ulja ne treba pretjerivati, upozorava Adventova zaposlenica. Kokosovo ulje bogato je omega-9 masnim kiselinama kao i većina hrane koju danas koristimo, a višak omega-9 masnih kiselina može stvoriti razne upale kojih ne moramo ni biti svjesni.

Kokosovo ulje dolazi nam u obliku ekstra djevičanskog ulja, ulja bez mirisa i kokosovog maslaca.

Ekstra djevičansko kokosovo ulje je ulje koje je hladno prešano iz svježeg kokosa i zadržalo je sva svoja nutritivna svojstva. Ukoliko posjeduje certifikat jamči se da sam plod nije ničim tretiran i da okolna područja unutar nekoliko kilometara nisu tretirana pesticidima.Ono se najčešće koristi pri pripremi slatkih namirnica – poput čokolada, kolača, pečenje palačinki. Može se dodavati i u razne frapee, namaze, umake, dressinge i slično.

Kokosovo ulje bez mirisa je ulje koje je također hladno prešano iz svježeg kokosa, ali je prije pakiranja bilo izloženo termičkoj obradi kako bi se iz njega uklonio miris. Ova ulja se koriste uglavnom za pripremanje slanih jela kako se ne bi osjetio miris kokosa.

Kokosov maslac (kokosova krema/pire od kokosa) dobiva se finim mljevenjem sušenog kokosa te sadrži oko 65% kokosovog ulja. Izuzetno je ukusan i zdrava je zamjena za maslac, vrhnje ili krem sir životinjskog podrijetla. Možete ga jednostavno mazati na kruh ili krekere, umiješati u slana jela pri kraju kuhanja ili koristiti za razne deserte, kolače, frapee, namaze, umake i slično.  Iako je maslac, nije pogodan za pečenje“.

Kokosovo ulje nije samo naš saveznik u pripremanju jela već ga možemo koristiti i u njezi tijela i kose.

Ono bez mirisa često se koristi u industrijskoj proizvodnji sapuna i krema no Marija Miljković uvijek savjetuje kupcima da koriste ekstra djevičansko ulje sa certifikatom u kozmetičke svrhe. Može se koristiti za njegu lica za skidanje šminke, a neki ga koriste i kao kremu za lice (iako bi se s takvom uporabom trebalo pripaziti jer zatvara pore). Također je prikladno za njegu kože tijela, za masažu, ali i za kosu.

Kokosovo ulje sadrži laurinsku kiselinu koja ima izrazito antivirusno i antibakterijsko djelovanje (utječe na jačanje imunološkog sustava), te kaprilnu koja ima fungicidno djelovanje stoga je pogodno u borbi protiv kandide.

Što se tiče cijene, ona ovisi o tome gdje kupujete, kupujete li u trgovinama koje ga uvoze, ili u trgovinama koje prodaju vlastite brendove gdje su uvijek skuplji gotovi, uvezeni proizvodi, a brandovi povoljniji. Jednako tako, certificirana ulja će uvijek biti skuplja od necertificiranih. S dobrim razlozima, napominje Marija Miljković.

Bonus recept

Za kraj, Marija Miljković daje nam prijedlog jednog od svojih omiljenih recepata s kokosovim uljem, onaj za čokoladu.

U posudu se stavi 1 žlica kokosovog ulja, 1 žlica kakaa ili rogača, malo maslinovog ulja. Posuda se stavi u mlaku vodu te se sastojci međusobno izmješaju. Tada se doda slada da čokolada ne bude previše gorka. Prije nego se smjesa stavi u kalup, mogu se dodati lješnjaci, indijski oraščići, datulje i slično.

Ostavi odgovor