SHARE

Spadate li u one kojima se sve pomiješalo?

Kad je o sreći riječ. Ima ih koji misle da je će ih usrećiti dobre ocjene i fakultetska diploma. Drugi misle da će ih ispuniti putovanja, preseljenje u stranu zemlju, dobar posao…

Hoće, ali na kratko. Sva ta sreća dolazi s rokom trajanja. Na kraju, morate se zapitati, “Ako danas nisam zaista sretna, kad ću biti?” Ako ne cijenite sve što imate u životu, je li stjecanje više toga odgovor?

Ne.

Ako je sretniji život sve što želite, zašto ne biste krenuli prečicom? Prestanite je odgađati. Prestanite vanjskim okolnostima dopuštati da određuju kako će se osjećati. Prestanite vjerovati da vas sreća i blagost čekaju na nekoj iluzornoj destinaciji.

Sreća se ne događa slučajno, sreća se odabire. I to je vještina koju svatko može razviti pomoću pravih navika.

19 navika za sreću koje vam mogu promijeniti život

 

 

1. Budite zahvalni

Zahvalnost hrani sreću. Naglašava i daje vrijednost svemu što vam je važno u životu. Što ste više zahvalni, više će se pojavljivati stvar vrijednih vaše zahvalnosti.

Kad se budite, ili odlazite na spavanje, podsjetite se na tri stvari u svom životu zbog kojih ste trenutno zahvalni.

2. Energizirajte se svakog jutra

Jutro postavlja ton za ostatak dana. Dobra jutarnja rutina vas uravnotežuje, energizira i priprema za susret sa svijetom.

Meditirajte, radite jogu, popišite svoje najdraže stvari, gledajte inspiracijske snimke na YouTubeu, slušajte svoju najdražu pjesmu prije izlaska iz kuće. Jednostavno, pripremite se za sjajan dan!

3. Vježbajte prihvaćanje

Stvari ne idu uvijek po planu. Frustrira vas kad se planovi mijenjaju ili autobus kasni. Ali otporom ništa ne možete promijeniti; štetite samo sebi. Kad počnete prihvaćati sve što se događa, oslobodit ćete se nepotrebne patnje.

Počnite vježbati prihvaćanje. Prilagodite se novoj situaciji, ne jačajući je negativnim emocijama.

4. Živite u sadašnjosti

Sve se događa u sadašnjosti. To je jedino mjesto na kojem možete iskusiti sreću (ili bilo što drugo). Jedino mjesto na kojem vrijedi biti. Zvuči očito, ali kad to shvatite, život vam se promijeni.

Kad dođete na neko novo mjesto, koristite svoja osjetila – sluh, vid, dodir, njuh i okus, kako biste pronašli više sadašnjosti.

5. Pažljivo slušajte

Slušajte s pozornošću i samilošću. Dajte ljudima dar vaše pune pozornosti. To je veliki izvor sreće jer kuje jake veze među ljudima i mjestima u sadašnjosti.

Bez obzira je li riječ o kolegi, partneru ili nepoznatoj osobi na cesti, odlučite biti prisutniji u svojim konverzacijama.

6. Uštedite novac kako biste uložili u sjećanja

Materijalne stvari mogu vas zadovoljiti na kratki rok, ali iskustva su ono što nas veseli na dugi rok. Umjesto kupovine novih stvari, putujte, a kasnije, kad pomislite na to kako vam je bilo, vratit će vam se osmijeh na lice.

Kupujte samo ono što zaista ne možete izbjeći. Ostatak novca upotrijebite za iskustva zbog kojih ćete uzdahnuti kad ih se sjetite.

7. Upoznajte nove prijatelje

Mnogi od nas prestanu stjecati nove prijatelje nakon dobi od 20 godina. Steknete li nove prijatelje, rasti ćete kao osoba, izložit ćete se novim iskustvima i imat ćete bogati društveni život.

Prijateljski porazgovarajte s nepoznatom osobom i možda ćete se sprijateljiti. Možda na pet minuta, možda za cijeli život.

8. Sanjajte velike snove

Snovi su dobri. Tjeraju nas prema naprijed. Oživljavaju naša srca, bude umove i daju nam razlog za življenje. Dopustite sebi velike snove i vjerujte da za vas mogu postati stvarnost.

Dopustite sebi pet minuta dnevno u svijetu snova. Neka budu čim stvarniji, vizualizirajte i stvorite osjećaje da jeste, radite i imate sve što želite.

9. Poduzmite korake prema svojim snovima

Izgleda li vaša sadašnjost kao budućnost o kojoj sanjate? Ako ne, uložite više vremena i energije u ono što želite vidjeti kako raste.

Svaki dan poduzmite mali korak koji će vas uzdići do onog što želite.

10. Razvijte mentalitet obilja, ne oskudice

Kako ćete iskusiti svijet ovisi samo o vašoj percepciji. Ako živite u oskudici, štitite i gomilate. Kad dajete, signalizirate da za sebe imate više nego dovoljno.

Mislite da ne dobivate dovoljno ljubavi? Dajte svoju ljubav nekome. Mislite da ne zarađujete dovoljno? Dajte novac nekome kome je potreban.

11. Izdvojite vrijeme za punjenje baterija

Iako živimo u svijetu koji nas tjera da radimo više, budemo više, imamo više, moramo se odmoriti. Moramo se napuniti energijom. Odmorite se na kratko, ili čak odspavajte.

Ono što se ne isplanira se ne dogodi, pa uračunajte i vrijeme za odmor.

12. Poigrajte se

Život nije dužnost. Niste došli na svijet kako biste popravili nešto pokvareno, ili dovršili to-do listu. Došli ste jer je zabavno, uzbudljivo i čarobno biti živ.

Izdvojite 15 minuta dnevno za zabavu i nikad ih se nemojte odreći ni pod kojim okolnostima.

13. Okružite se sretnim ljudima

Stav je zarazan. Ako vam se netko smiješi, nasmiješit ćete se. Ako je netko bezobrazan, i vi ćete biti. Družite se samo s ljudima čiji stav želite poprimiti.

Ako oko vas nema sretnih ljudi, potražite ih na YouTubeu.

14. Krećite se polako

Lao Ce je rekao “Priroda ne žuri, a sve obavi”. Brže nije bolje. Zaposlenije nije učinkovitije. Ne jurite kroz život.

Usporite. Uložite svoje srce i energiju u ono što radite i samo u to.

15. Aktivno se tješite

Nije važno što se događa u našim životima, nego kako se nosimo s time. Kako bismo donijeli bolje odluke, moramo se brinuti sami za sebe i štititi se od negativnih  misli.

Ako se osjećate loše, pokušajte trčati, meditirati ili sastaviti popis svega što volite u svom životu. Iskušajte razne tehnike dok ne pronađete najbolju za vas.

16. Otpuštajte stvari

Otpuštanje nije uvijek lako, ali je jedini način da dopustite novim i boljim stvarima da dođu. Kad nešto otpustite, um se smiri. Borba je gotova, nove perspektive se mogu početi otvarati.

Vježbajte otpuštanje na stvarima koje vam ne trebaju, na prigovaranju, uspoređivanju sebe s drugima, negativnosti, pogreškama iz prošlosti i brigama za budućnost.

17. Često opraštajte

Možda je netko zakasnio ili bio nepristojan, možda vas je netko zaboravio povratno nazvati. Opraštanje ne znači da je njihovo ponašanje bilo u redu, znači samo da vas oslobađa od toga. Uklanja loš osjećaj i negativne emocije vezane uz osobu ili situaciju.

Naviknite se opraštati ljudima, čak i za najmanje sitnice.

18. Budite u stvarnom svijetu

Pametni telefoni, tableti i laptopi stalno vabe našu pozornost društvenim mrežama. Digitalni svijet bi trebao nadopuniti vaš stvarni život, a ne obratno.

Budite prisutni ondje gdje fizički jeste – Facebook može pričekati.

19. Brinite za sebe

Naše tijelo, um i duša su povezani. Promijenite jedno, i svi se mijenjaju. Nije li dobro to znati?

Učinite svaki dan nešto za svoju dobrobit, skuhajte dobar obrok, vježbajte ili pogledajte dobar film. I znajte da tko brine za sebe – brine za cijeli svijet.

(Prilagođeno s Tiny Buddha)

Ostavi odgovor