SHARE

U ovo doba godine hladnoći najizloženiji dijelovi našeg tijela trebaju dodatnu njegu. Posebno se to odnosi na ruke s kojima radimo toliko toga, a koje često padaju u drugi plan što se tiče njege. Zaboravljamo staviti rukavice iako su vani minusi, ne vježbamo prste i zglobove s kojima svakodnevno ponavljamo iste rutinizirane radnje, ne njegujemo kožu ruku na način na koji ona to treba i zaslužuje. Radili fizičke poslove koji uključuju raznoliko korištenje ruku ili neki statičniji posao u uredu, vaše ruke trebaju vašu pozornost. Zato što ih stalno koristimo, na poslu i u domu, ruke će postati prvi pokazatelj načina našeg života. Ruke puno toga govore o nama i puno nam toga omogućuju stoga zaslužuju i našu veću pažnju, pogotovo za vrijeme zime kad hladnoća i suhi zrak dodatno oštećuju njihovu kožu.

Puno mojih kolega, uključujući i mene samu, ima problema s pucanjem, pa čak i krvarenjem kože ruku tijekom zimskih mjeseci. O zategnutosti i osjećaju suhoće da ni ne govorimo. Kako bi nam bilo jasnije zašto se to događa, par riječi o koži.

Koža je organ koji se stalno mijenja, a sastoji se od tri sloja – epiderme, derme i hipoderme gdje je svaki sloj sastavljen od nekoliko podslojeva. Epiderma je vanjski sloj koji vidimo i on nas štiti od toksina, bakterija i gubitka tekućine, a prekrivena je hidrolipidnim filmom – emulzijom vode i masnoća koja čini našu kožu podatnom i dodatna je barijera za gljivice i bakterije.

Ukupna tvorba hidrolipidnog filma na koži ruku manja je i zbog toga što su prednji i unutarnji sloj ruku različiti. Koža na dlanovima i vrhovima prstiju je deblja i čvršća, bogatija masnim i vezivnim tkivom no ima manjak prirodnih čimbenika zadržavanja vlage dok je koža na nadlanicama posebno tanka i gotovo uopće nema masno tkivo. Ruke gotovo uopće nemaju dlaka što znači da nemaju žlijezda lojnica, a konsekventno imaju manje lipida i manju sposobnost vezivanja vlage.

PH ruku manje je kiseo nego na mnogim drugim dijelovima tijela pa je njihov zaštitni kiseli sloj ugrožen, objašnjavaju na stranici Eucerin.hr.

Ruke su posebno izložene, ne samo hladnoći i suhom zraku koji ih oštećuju u ovo hladno vrijeme već i pretjeranom pranju, detergentima i sapunima koje koristimo svakodnevno. Svaki put kada obavljati kućanske poslove koji uključuju baratanje s nekom vrstom sredstava za čišćenje i/ili korištenje vode ne zaboravite staviti rukavice. Također, pripazite na to koji sapun za pranje ruku koristite- najbolje bi bilo da to bude prirodni sapun jer oni često sadrže glicerin koji vlaži kožu, a i slobodni su od nekih agresivnih sastojaka koji se koriste u drugim sapunima (sjajni su primjerice Sapunotekini sapuni). Kada pilingirate kožu tijela, nemojte zaboravite ruke- na taj ćete način potaknuti prijeko potrebnu cirkulaciju ( preporuka za Tinkturin piling za tijelo). Radite vježbe za ručni zglob i za zglobove na prstima– stavite ruke ispred sebe i čvrsto i brzo stišćite i opuštajte šaku koliko god možete odnosno dok vam se pokret sasvim ne uspori. Nakon toga protresite ruke i osjetite kako vam je cirkulacija proradila. Svakodnevno i to više puta na dan mažite ruke adekvatnom kremom za ruke.

Kao i za sve ostalo i ovdje ću dati primat prirodnoj kozmetici, a u argumentima će mi se pridružiti i Gordana Gorinšek, magistra inženjerka fitomedicine koja za Zdravu kravu piše kako treba izbjegavati “kozmetičke kreme za ruke koje u svom sastavu sadrže petrokemijske sirovine poput vazelina, parafina, mineralnih ulja i sl, kao i rafinirana, potpuno bezvrijedna, biljna ulja. Ne ulazeći u njihovu toksičnost te se tvari u proizvodnji kozmetike koriste kao emulgatori, koemulgatori, zamjene za prirodna hladno prešana biljna ulja, ali i okluzivne tvari (…) Takvi kozmetički proizvodi ostaju na površini kože te ometaju njene prirodne funkcije, apsorpciju i eliminaciju. Iz istog razloga, biološki aktivne i ljekovite tvari neće biti unijete u kožu, već će ostati na njezinoj površini”.

Savjetuje da je poželjno koristiti prirodne kreme s emulgatorima prirodnog podrijetla, koje sadrže hladno prešana biljna ulja i maslace koji su srodni lipidima kože te prirodne čimbenike zadržavanja vlažnosti poput glicerola, mliječne kiseline, uree, proteina riže, ekstrakta ploda krastavca.

Za noćnu njegu preporučuje korištenje koncentrata, a i ja savjetujem isto. Moj je osobni odabir Olivalov koncentrat od nevena za njegu ruku i noktiju od kojeg se ne odvajam tijekom zimskih mjeseci (i otkad ga koristim ruke mi ne pucaju niti krvare) dok preko dana koristim Sapunotekinu kremu za ruke od badema. Osim što sjajno miriše zbog čega se odmah bolje osjećate, krema sadrži hladno prešano ulje badema i kakao maslaca koji pružaju divan osjećaj hidratacije.

Ostavi odgovor