SHARE

O njima se govori u superlativima, naziva ih se čudesnim i čudotvornim, namirnicom koju, bili sportaš ili osoba koja samo želi zdravije jesti, morate imate u svom kuhinjskom ormariću. Da budem savršeno iskrena za chia sjemenke nisam znala dok ih nisam od prijateljice dobila za rođendan. Vrlo brzo su postale neizostavan dio moje jutarnje “zobene mješavine” – zobene pahuljice, orašasti plodovi po želji, suncokretove, a onda i chia sjemenke. Stalna konzumacija tih sitnih sjemenki navela me da detaljnije istražim njihova nutritivna svojstva, ali i razlike u kvaliteti. Razgovarali smo stoga s Ivom Kučandom Sirovicom, vlasnicom trgovina Farma koja je prva u nas krenula s rinfuznom prodajem zdrave ekološki proizvedene hrane.

Chia sjemenke sitno su crno, bijelo i tamnosmeđe sjeme kojemu je prirodno stanište Južna i Srednja Amerika- točnije područje Perua, Gvatemale, Bolivije, Paragvaja i Meksika. Od davnina su je uzgajali i koristili  kao osnovnu namirnicu i Maje, a sam je naziv chia zapravo drevna majanska riječ za snagu. Radi se o jestivom dijelu istoimene biljke Chia (salvia Hispanica ) koja pripada porodici otpornih zimzelenih biljaka u koju spada i kadulja. Chia sjemenke, kaže Iva Kučanda Sirovica, obiluju antioksidansima i vlaknima te sadrže visok nivo magnezija, cinka, željeza i kalcija.

“Ova dragocjena biljka može uvelike utjecati na poboljšanje zdravlja, posebno kad je riječ o kardiovaskularnim bolestima, bolesti povišenog šećera, a odlično se pokazala i kad se radi o gubitku tjelesne energije”.

breakfast-1391953_1280Chia sjemenke su veoma bogate mineralima, pogotovo manganom koji je veoma bitan za metabolizam, rast i razvoj mišića i kostiju, fosforom koji je također bitan za održavanje i regeneraciju tkiva, a pored njega nalazi se i bakar koji je važan za pravilan rad srca. Zanimljivo je da se u samo dvije žlice sjemenki nalazi čak dva puta više kalija nego u jednoj banani, ističe vlasnica trgovina Farma. Tu su također i željezo i kalcij kojima chia sjemenke također obiluju, kao i omega-3 masne kiseline kojih chia sjemenke imaju više nego losos.

Često se zato nazivaju konkurencijom lanenim sjemenkama no za razliku od potonjih chia se sjemenke ne moraju samljeti da bi se mogle konzumirati. Lako su probavljive, neutralnog okusa i mogu se konzumirati u dnevnoj dozi od 20 grama.

Iako su bogate esencijalnim mineralima, chia sjemenke ne predstavljaju obilan izvor vitamina no sadrže vitamine A, B, E i D koji su odlični za vid, kosu, nokte, kožu, zube, mišiće i  tkivo, kaže Iva Kučanda Sirovica. Koriste se kao dodatak jelima, prirodnim voćnim sokovima i desertima, a ne sadrže ni šećere i gluten.

“Nije preporučljivo pržiti kako termičkom obradom ne bi izgubile vrijedne i hranjive tvari. Čak i kad ih dodajete jelima koja pripremate savjetuje se da to učinite pred sam kraj kako bi što manje bile izložene visokoj temperaturi i time zadržale svježinu. Lako upijaju vodu, mogu  se konzumirati svako jutro tako da ih prethodno ostavite da odstoje desetak minuta u čaši vode ili omiljenom napitku”, kaže Iva Kučanda Sirovica.

Nutricionisti preporučuju da osobe ispod 50 godina unose 38 grama dnevno za muškarce i 25 grama za žene, dok osobe preko 50 godina konzumiraju po principu 30 grama dnevno za muškarce, odnosno 21 gram za žene, navodi vlasnica trgovine Farma.

Chia sjemenke su i izbor mnogih sportaša, što zbog visokog udjela proteina, što zbog toga što obiluju i drugim nutrijentima. Također se preporučuju  trudnicama, mladim mamama te bebama čim počnu konzumirati krutu hranu.

Nadalje, chia sjemenke mogu biti sjajna zamjena za jaja– samo ih pomiješate sa vodom da se napravi gel i dodajte ih u recepte kao zamjenu za jaja.

Kvaliteta chia sjemenki zna varirati, a na tržištu se može pronaći zbilja svega. Upitali smo vlasnicu trgovina Farma na što kupci trebaju obratiti pažnji pri odabiru chia sjemenki.

“Kod kupnje obratite pažnju na samu boju- chia sjemenke su ili crne ili bijele, najčešće u kombinaciji. Ukoliko su prisutna i smeđa zrnca pripazite jer te sjemenke nisu zrele te mogu biti loše po zdravlje. Bijela chia je atraktivnija u jelima no nutritivno puno slabija u odnosu na crno sjeme. Vrlo je važno da namirnica koju konzumirate svaki dan (…) bude ekološki certificirana. Velike su razlike u kategoriji chia sjemenki koje nisu ekološkog podrijetla – trenutna cijena na burzi ekološke chie je između 8 i 12 eura”.

Chia sjemenke koje možete pronaći u trgovinama Farma ekološke su proizvodnje te vrhunske kvalitete, a najčešće dolaze iz Perua. Uz njih tamo možete pronaći začine, začinske mješavine,orašaste plodove, mahunarke, žitarice, brašna,čajeve,mješavine čajeva zaslađivače, sol-preko 500 proizvoda i sve to u rinfuzi.

 

3 KOMENTARI

Ostavi odgovor