SHARE

Za maca prah saznala sam preko suradnice koja mi je rekla da se radi o fantastičnoj superhrani koju svakako moram probati. S obzirom da su se chia sjemenke koje mi je prije preporučila pokazale sjajnim, odlučili smo istražiti i priču oko maca praha, a sugovornica nam je i ovoga puta bila Iva Kučanda Sirovica iz trgovina Farma u kojima možete nabaviti maca prah ekološke proizvodnje.

„Maca prah snažno utječe na endokrini sustav koji je zadužen za pravilnu funkciju žlijezda koje luče hormone u krvotok. Potiče tijelo da proizvodi hormone, a tradicionalno se vjerovalo da jača snagu, izdržljivost, libido i poboljšava plodnost. Danas se zna da sadrži značajne količine proteina, masti, vlakana i minerala, uključujući željezo koje značajno pridonosi njegovoj nutritivnoj vrijednosti. Poznat je kao “ginseng s Anda”- Inke i ostali domoroci peruanskih Andi hranili su se korijenom mace više od 2.000 godina“, kaže Iva Kučanda Sirovica.

Maca je biljka izgledom nalik na rotkvicu, crvenkaste ili ljubičaste boje, koja dolazi iz Perua, a koristi se prah njenog korijena. Uzgaja se na visini od 4000 do 5000 metala u Andama. Kroz povijest su je konzumirali pečenu, sušenu, miješanu u vodi ili kao sastavni dio brojnih drugih jela.

Danas je maca prah moguće pronaći u prahu, kapsulama ili tabletama. Preporučena doza je 1500-3000 mg dnevno, dok ga fizički aktivnije osobe mogu konzumirati u maksimalnoj  dozi nekoliko dana prije većih napora kako bi bolje pripremili organizam. Maca prah se može konzumirati s vodom, čajem, prirodnim sokovima no ne preporučuje se konzumacija s mliječnim napitcima.

„Slabo je poznato, a vrlo važno“, napominje Iva Kučanda Sirovica kako „maca prah sadrži tri puta više kalcija nego mlijeko stoga je dobar saveznik protiv osteoporoze“.

Često se navodi utjecaj maca praha na održavanje hormonalne ravnoteže kako sadrži adaptogene koji su zaduženi za normalizaciju tijela nakon stresnih situacija zbog čega je mnogi zovu i „pametnom biljkom“. Također pomaže izgradnju mišićne mase, dobra je za naše kosti, a pomaže i u borbi protiv kroničnog umora kako je bogata vitaminima B skupine. Navodi se da maca pomaže oporavak tijela nakon stresnih situacija, prilikom menopauze, bolnih menstruacija, ali i da služi kao afrodizijak.

Maca je adaptogen – odnosno pomaže organizmu da se bolje prilagodi. Iskustva naših kupaca su fantastična, neovisno o spolu i godinama macu konzumiraju gotovo svi, ženska populacija sa menstrualnim problemima te problemima menopauze kao i muška populacija kojoj jača libido i potenciju te ju koristi za intenzivniju proizvodnju spermija“, kaže Iva Kučanda Sirovica.

Maca se ne preporučuje trudnicama i dojiljama kao i osobama koje pate od visokog tlaka ili bolesti štitnjače, odnosno bi se isti o konzumaciji maca praha trebali posavjetovati s liječnikom. Nakon samo tjedan dana osjetne su promjene u psiho-fizičkom stanju organizma.

“Nuspojave nisu poznate, no vrijedi napomenuti da se maca prah ne treba kontinuirano konzumirati već treba napraviti pauzu nakon tri mjeseca”, napominje Iva Kučanda Sirovica.

Maca prah je najbolje konzumirati s vodom ili prirodnim sokom jer ima specifični gorkasti okus.

Ostavi odgovor