Posjetili smo vegetarijanski i veganski restoran Nishta u njegovoj zagrebačkoj inačici u Masarykovoj (drugi je smješten u Dubrovniku) i provjerili kakve deserte spremaju u ovo blgdansko vrijeme. U dogovoru s kuharicom Tanjom Ratković odlučili smo s vama podijeliti recept za tortu s bijelom čokoladom – onom veganskom, dakako.
Sastojci
- 150 grama kukuruznog brašna (sitno mljeveno)
- 100 grama brašno od kvinoje
- 1 mala žličica praška za pecivo
- 1/2 decilitra agave sirupa
- 1 velika žlica ribane korice naranče
- 1 velika žlica ribanog đumbira
- 3 decilitra rižinog biljnog napitka
- 1/2 decilitra suncokretovog ulja (hladno prešanog)
- 300 grama bijele veganske čokolade (na bazi rižinog biljnog napitka bez šećera)
- 1 mala žličica ekstrakta vanilije
- 50 grama indijskih oraščica
- 10 grama brusnica
- 10 grama ružinih latica (Harissa dućan)
- 10 grama pistacija
Priprema
Biskvit
Kukuruzno i kvinojino brašno staviti u jednu zdjelu, dodati prašak za pecivo, slad, ulje, brusnice, sto grama na kockice nasjeckane bijele čokolade, suncokretovo ulje ,đumbir, naranču, ulje, rižin napitak (2 decilitra) i sve to pomiješati u gustu smjesu te staviti na masni papir u kalup za tortu omjera 28 cm. Biskvit se peče otprilike 20 minuta, a gotov je kada dobije zlatnu boju. Pet minuta nakon što smo biskvit izvadili iz pećnice valja ga preliti s jednim decilitrom rižinog napitka (biskvit mora biti sočan!).
Glazura
Smiksati 100 grama indijskih oraščica u vitamiksu ili jačem blenderu s malo vode (pola decilitra) do glatke teksture i dodati otopljenu čokoladu (100 grama) i jednu malu žličicu ekstrakta vanilije.
Glazuru preliti preko biskvita te po površini staviti pistacijo, ružine latice i brusnice kao ukras.
Tortu staviti u frižider na dva sata.
O restoranu
Vlasnici i voditelji restorana Nishta su Ružica i Gildas Remy, a prvi restoran otvoren je u Dubrovniku prije deset godina. Zagrebačka inačica postoji već tri godine, a restoran je pokrenut s namjerom pripreme isključivo vegetarijanske i veganske hrane i ponude bezglutenskih obroka. Dolaskom Tanje Ratković restoran je dobio i ponudu raw deserata i veganskih torti, kao i makrobiotičke dnevne obroke. „U idućoj godini“ kaže Tanja, „mijenjamo kartu i restoran postaje {samo} veganski“.