SHARE

Posjetili smo vegetarijanski i veganski restoran Nishta u njegovoj zagrebačkoj inačici u Masarykovoj (drugi je smješten u Dubrovniku) i provjerili kakve deserte spremaju u ovo blgdansko vrijeme. U dogovoru s kuharicom Tanjom Ratković odlučili smo s vama podijeliti recept za tortu s bijelom čokoladom – onom veganskom, dakako.

Kuharica Tanja Ratković osmislila je ovu predivnu tortu; Foto: Saša Zinaja
Kuharica Tanja Ratković osmislila je ovu predivnu tortu; Foto: Saša Zinaja

Sastojci

  • 150 grama kukuruznog brašna (sitno mljeveno)
  • 100 grama brašno od kvinoje
  • 1 mala žličica praška za pecivo
  • 1/2 decilitra agave sirupa
  • 1 velika žlica ribane korice naranče
  • 1 velika žlica ribanog đumbira
  • 3 decilitra rižinog biljnog napitka
  • 1/2 decilitra suncokretovog ulja (hladno prešanog)
  • 300 grama bijele veganske čokolade (na bazi rižinog biljnog napitka bez šećera)
  • 1 mala žličica ekstrakta vanilije
  • 50 grama indijskih oraščica
  • 10 grama brusnica
  • 10 grama ružinih latica (Harissa dućan)
  • 10 grama pistacija

Priprema

Biskvit

Kukuruzno i kvinojino brašno staviti u jednu zdjelu, dodati prašak za pecivo, slad, ulje, brusnice, sto grama na kockice nasjeckane bijele čokolade, suncokretovo ulje ,đumbir, naranču, ulje, rižin napitak (2 decilitra)  i sve to pomiješati u gustu smjesu te staviti na masni papir u kalup za tortu omjera 28 cm. Biskvit se peče otprilike 20 minuta, a gotov je kada dobije zlatnu boju. Pet minuta nakon što smo biskvit izvadili iz pećnice valja ga preliti s jednim decilitrom rižinog napitka (biskvit mora biti sočan!).

Glazura

Smiksati 100 grama indijskih oraščica u vitamiksu ili jačem blenderu s malo vode (pola decilitra) do glatke teksture i dodati otopljenu čokoladu (100 grama) i jednu malu žličicu ekstrakta vanilije.

Glazuru preliti preko biskvita te po površini staviti pistacijo, ružine latice i brusnice kao ukras.

Tortu staviti u frižider na dva sata.

O restoranu

Vlasnici i voditelji restorana Nishta su Ružica i Gildas Remy, a prvi restoran otvoren je u Dubrovniku prije deset godina. Zagrebačka inačica postoji već tri godine, a restoran je pokrenut s namjerom pripreme isključivo vegetarijanske i veganske hrane i ponude bezglutenskih obroka. Dolaskom Tanje Ratković restoran je dobio i ponudu raw deserata i veganskih torti, kao i makrobiotičke dnevne obroke. „U idućoj godini“ kaže Tanja, „mijenjamo kartu i restoran postaje {samo} veganski“.

Foto: Saša Zinaja
Foto: Saša Zinaja

 

Ostavi odgovor