SHARE


Jučer je u Maloj kavani na Trgu bana Josipa Jelačića na konferenciji za tisak najavljena dvodnevna manifestacija 100 % ZAGORSKO u Zagrebu koju organizira Krapinsko-zagorska županija u partnerstvu s Gradom Zagrebom.     

Manifestacija je prodajno-izložbenog karaktera, a promovirat će Zagorje kao poželjnu turističku destinaciju s bogatom kulturnom baštinom i gastronomskom ponudom. Ovo je njezino deseto izdanje, a održava se  20. i 21. rujna na glavnome zagrebačkom trgu.

Nakon što je sve prisutne pozdravio, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić je naglasio da je ovo prilika da se zagrebačkoj publici i turistima demonstrira najbolje iz kulturne baštine i gastronomske ponude Zagorja.

Ove godine sudjeluju 104 izlagača, a predstavit će se zvukovima i tradicionalnim zagorskim jelima, poljoprivrednim proizvodima iz ekološkog uzgoja te predmetima nastalim u tradicijskim obrtima Krapinsko-zagorske županije.

Zahvalio bih gradonačelniku i Gradu Zagrebu na desetogodišnjem partnerstvu. Naše županije surađuju na području turizma, kulture, gospodarstva i prometa. Iznimno sam ponosan na naš dobar odnos i veselim se što ćemo na najpoznatiji zagrebački trg donijeti dašak Zagorja, istaknuo je župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar.

Pročelnica Upravnog odjela Krapinsko-zagorske županije za gospodarstvo Sanja Mihovilić  je kazala da je u sajamskoj ponudi bućino ulje, med te medenjaci, zagorski mlinci, povrće, voće, rakije i likeri, sirevi, sokovi, vina i voćna vina, suhomesnati proizvodi, licitari i tradicijske igračke te da će posjetitelji moći uživati u zagorskim štruklima i u drugim tradicionalnim babičinim kolačima.
O sve bogatijoj turističkoj ponudi Krapinsko-zagorske županije posjetitelji će se moći informirati u Turističkome kutku, naglasila je v.d.  direktorica Ureda Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar.

Voditeljica Ansambla Zabok Senka Jurina je nazočne informirala o kulturno-zabavnome i umjetničkom programu. Tristotinjak izvođača i animatora te udruga Gotali će uprizoriti život krapinskih neandertalaca, borbu i mačevanje vitezova u kasnome srednjem vijeku Družbe vitezova zlatnog kaleža, mimohod Keglevićeve straže te prezentirati stare zaboravljene zanate i običaje kako bi dio zagorske tradicije što više približili metropoli.
Svi zainteresirani će moći razgledavati  tradicionalne drvene igračke i licitare iz Marije Bistrice koji su na popisu zaštićene UNESCO-ove baštine.



Ostavi odgovor