SHARE

Superfood je novotvorenica koja dobiva sve veću popularnost u wellness svijetu, a u biti samo predstavlja namirnicu vrhunskih nutritivnih vrijednosti. Najčešće su prepune antioksidansa, vitamina, i minerala, i zbog toga su bitne za optimalno zdravlje čovjeka. Te moćne namirnice jačaju imunološki sustav, podižu razinu energije, potiču detoksifikaciju tijela, ublažuju upale, i općenito donose ravnotežu tijela.

Superfood namirnice kao što su kelj, acai bobice, i šipak, već su odavno poznate. Izabela je nedavno pisala i vrhunskim prednostima praha mlade zelene pšenice, no postoji još nekoliko namirnica čije su blagodati podcijenjene.

Evo deset najpodcjenjenijih superfood namirnica koje bi trebali uključiti u prehranu:

1. Konopljine sjemenke

konoplja

Male, moćne, i relativno jeftine, sirove konopljine sjemenke su izvrsna namirnica. Jedan su od najboljih izvora proteina – savršene za sportaše, i vegane općenito. Osim toga, imaju idealan omjer omega 6 i omega 3 masnih kiselina, koje su ključne za ispravno funkcioniranje srca.

Ako ih kupujete u rinfuzi, možete ih nabaviti za 70-ak kuna po kilogramu, što je jeftinije od primjerice badema.

Kako ih konzumirati: Dodajte ih u smoothie, salate, i jogurte. Isprobajte primjerice smoothie od cikle, đumbira, i mrkve s dodatkom konopljinih sjemenki.

2. Plavo-zelene morske alge

spirulina

Plavo-zelene alge možda vam zvuče gadno, ali u biti je riječ o iznimno ljekovitom rodu morskih biljaka, od kojih je Spirulina najpoznatija. One su iznimno važne za vegane, jer su jedini biljni izvor DHA omega 3 masnih kiselina, a dodatna prednost je što sadrže protein, B vitamine, i željezo. Njihova ljekovitost je prepoznata od strane farmaceutske industrije, pa je spirulina čest sastojak pojačivača pamćenja i energije, kao i psihotropnih lijekova protiv depresije, tjeskobe, i ADHD-a.

Kako ih konzumirati: Pijte ih u tabletama, ili ih kupite sušene pa ih servirajte kao salatu. Također ih možete dodati u smoothie, primjerice s cvjetačom.

3. Lucuma

lucuma

Lucuma je voće puno antioksidansa koje potječe iz Južne Amerike. Puna je beta-karotena i vitamina B3 i zbog toga obogaćuje veganski obrok. Lucuma je voće slatkog okusa, a niskog glikemijskog indeksa (sadrži malo šećera), stoga je dobar zamjenski zaslađivač (čak i za dijabetičare). Kako mi iz nje izvukli najviše prednosti, jedite je sirovu, no ako ne možete pronaći svježu, kupite je u prahu.

Kako je konzumirati: Dodajte je u smoothie, sirove slastice, i li spravite od njih puding.

4. Reishi gljive

2042964923_1a544fdce5_o

Ove gljive se nazivaju i “lijek kraljeva”, jer imaju pregršt znanstvenih prednosti. Prirodni su antibiotik i antioksidans, a navodno i sprječavaju starenje. Osim toga, istočnjačka ih medicina koristi pri liječenju raznih tegoba, uključujući plućna oboljenja, povišeni krvni tlak, i neurološke poremećaje.

Kako ih konzumirati: Najbolje ih je piti u prahu, i kuhati kao čaj.

5. Maca

maca

Ova korjenasta biljka s Peruanskih planina je dobro poznata kao lijek za vitalnost, da sam dvojio je li uopće podcijenjen superfood. Maca povisuje energiju, izdržljivost, snagu, libido, pamćenje i plodnost. Iako je korisna svima, posebno je bitna za zdravlje žena.

Kako je konzumirati: Maca se najčešće prodaje u prahu, i dodaje se u smoothie, umake, u kavu, ili se pak guta u kapsulama. Možete primjerice isprobati smoothie od manga i mace.

6. Camu bobice

o-CAMU-CAMU-facebook

Camu camu, misteriozno bobičasto voće iz Amazonskog podneblje, jedno je od najzdravijih biljki svijeta – a toliko nepoznato. Camu bobice sadrže beta-karoten, kalij, i što je najzanimljivije, najviši udio vitamina C od svih biljaka. I kao da to nije dovoljno, camu je jedan od najboljih prirodnih antidepresiva, i pojačivača energije.

kako ih konzumirati: Nažalost, teško ćete naići na bobice u supermarketima; no sve prednosti možete dobiti i iz praha. Dodajte ih u smoothie, ili jutarnji sok za dodatak energiji.

7. Morsko povrće

Nori

Sigurno niste ni znali da morsko povrće ima puno zdravstvenih prednosti. Nori, wakame, i razne morske alge – bogate su ključnih nutrijenata kao što su kalcij, vitamin A i C, i jod. Naravno, kao i spirulina, sadrže DHA omega 3 masne kiseline, a pomažu i pri detoksifikaciji tijela, regulaciji hormona, te smanjuju rizik od dobivanja raka.

Kako ih konzumirati: S morskim povrćem možete pripremati razna jela – miso juhu, sushi, sendviče, pa čak i smoothie. Isprobajte i nori salatu.

8. Rabarbara je vrlo dostupan superfood

Optimized-rhubarb-839618

Ovim šarenim povrćem možete ukrasiti i svoj vrt, ali ga također trebate i jesti. Rabarbara je prepuna vlakana, kalija, kalcija, te vitamina C i K. Ova ljepotica promiče rast kostiju, poboljšava cirkulaciju, i bitna je za zdravlje očiju.

Kako je konzumirati: Slatkog i bogatog okusa, rabarbara izvrsno ide uz pite, torte i kolače, međutim, NEMOJTE jesti njeno zeleno lišće, jer je otrovno. Radije skuhajte kompot od njene stabljike s jagodama.

9. Aloe Vera

aloe-vera-277948_1280

Ova svestrana biljka ne pomaže samo koži, već se može i jesti. Prepuna je nutrijenata, uključujući vitamine A, C, E, i B (osim B12). Aloe vera je također detoksificirajuća biljka, koja pogoduje ispravnoj probavi, a umiruje želudac.

Kako je konzumirati: Iscijedite je u sok, ili nanesite na lice kao hidratizirajuću masku.

10. Kakaovac

cocoa-452911_1280

Najslađi superfood smo sačuvali za kraj. Namirnica koja ima najveći udio antioksidansa, uz brojne vitamine, kakao je jedna od najbitnijih biljaka svijeta. Kakaovac nas usrećuje, podiže nam energiju, i libido. Osim toga, bitan je za zdravlje srca, regulaciju krvnog šećera, a također usporava starenje. Ovisnici o (crnoj) čokoladi mogu odahnuti.

Kako je konzumirati: Kako bi dobili najviše zdravstvenih prednosti, kakao bi trebali jesti sirov. Možete ga dodavati u razne deserte, kavu, ili jutarnju zdjelu sa zobenim pahuljicama. Osim toga, pri kupnji čokolade, gledajte da sadrži barem 70 posto kakaovca. Možete spraviti i topli napitak, s macom.

(prilagođeno s peacefuldumpling)

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor