SHARE

Malo koji začin se slaže s raznim vrstama povrća i mahunarki kao kumin – jak i aromatičan, on dobro ide s varivima, popečcima, umacima, u bilo kojoj varijanti u kojoj ima malo vrele masnoće u kojoj se može kratko pržiti i pustiti svoje arome.

Kumin dominira u tri velike svjetske kuhinje: meksičkoj, indijskoj i bliskoistočnoj. Prirodno je rasprostranjen od istočnog Mediterana do Indije. U indijskoj je kuhinji rasprostranjen među ostalim i iz razloga što oko 30 posto Indijaca ne jede meso, a na bliskom istoku je prehrana siromašna mesom, a bogata povrćem i mahunarkama.

Kumin koji se upotrebljava kao začin ustvari su sjemenke biljke. Koriste se cijele ili u prahu. Odlikuje ih specifičan miris i bogatstvo hranjivih sastojaka, među ostalim željeza, vitamina C i mangana. Neizbježan su sastojak mješavina začina kao što su curry i garam masala.

Brojne su dokazane zdravstvene dobrobiti upotrebe kumina u kuhinji. Kumin sadrži spojeve koji potiču probavu na način da stimuliraju lučenje sline, žuči i drugih esencijalnih tvari u probavnom sustavu, a ujedno umanjuju nadutost. Također, djeluje kao blagi laksativ te svojim antibakterijskim te antimikotičkim svojstvima umanjuje mogućnost nastanka hemeroida.

Iako su istraživanja još uvijek u ranoj fazi, čini se da kumin sprečava nastanak hipoglikemije kod dijabetičara. Testiranja na ljudima su u tijeku, i uskoro bismo trebali znati prve rezultate.

Prisustvo kofeina, vitamina C i bogatih esencijalnih ulja, koja ujedno stimuliraju i dezinficiraju, čini kumin izrazito korisnim kod raznih infekcija dišnog sustava, prehlada i drugih stanja kod kojih je potrebno smanjiti začepljenost dišnih puteva.

Od ostalih mogućih zdravstvenih priprema kumina svakako treba napomenuti dokazano kemopreventivno djelovanje na pojedine vrste karcinoma, koje je zasad dokazano tek laboratorijski, te očekivane pozitivne učinke na dojilje, osobe oslabljenog imuniteta i osobe s kožnim oboljenjima, koji se očekuju obzirom na visoku količinu vitamina, minerala i esencijalnih ulja u kuminu.

Ako svi ovi zdravstveni argumenti nisu dovoljni na to da vas potaknu da uključite kumin u prehranu, onda barem pokušajte to učiniti zbog okusa. Osobito se dobro slaže s grahom, slanutkom, mahunama, krumpirom, mrkvom. Samo ga treba malo popržiti na masnoći kako bi pustio aromu. U Hrvatskoj je dostupan u trgovinama zdrave hrane, velikim trgovačkim centrima, na tržnicama i u specijaliziranim trgovinama začina.

Ostavi odgovor