SHARE

Glazba igra znatnu ulogu u životu velikog broja ljudi.

Većina vas je čula da glazba može ubrzati rast biljke, pa čak i utjecati na simetriju kristala snijega (ovo drugo nije baš potvrđeno).

Glazba koja naglašava određene frekvencije (432, 528 Hz) koristi se meditaciju, klasična glazba za koncentraciju i rad, rock, metal i dance glazba za energiziranje prije važnog zadatka, a i razni žanrovi glazbe poboljšavaju zabave.

U današnjem svijetu, za svaku tegobu otiđete do ljekarne kako bi problemi magično nestali. No možda je bolje da svratite do music shopa. Evo zašto:

Otprilike 400 objavljenih znanstvenih studija potvrdilo je da je glazba uistinu lijek. Otkrili su da neurokemijske prednosti koje donosi glazba mogu regulirati raspoloženje, umanjiti tjeskobu, i poboljšati imunološki sustav bolje od bilo kojeg drugog lijeka.

“Pronašli smo zapanjujuće dokaze da glazba može igrati veliku ulogu u zdravstvu, od operacijskih sala do ambulanta obiteljske medicine”, kaže profesor Levitin s odjela za psihologiju na Sveučilištu McGill. “Ali što je još bitnije, uspjeli smo snimiti neurokemijske mehanizme kojima glazba utječe na četiri područja: upravljanje raspoloženjem, stresom, imunitetom, i može pomoći pri društvenom zbližavanju.”
Nije tajna da vam glazba može pomoći. Može vas oraspoložiti, energizirati, i potaknuti da radite s većim intenzitetom. Pritom je učinkovitija od kave, alkohola, droge i bilo kakvog lijeka.

“Znamo da glazba potiče neurokemijske procese koje farmaceutski preparati ne mogu nadjačati”, kaže dr. Francis Chandra u studiji.

“Imali smo slučajeve u kojima smo uspjeli umanjiti ili čak iskorijeniti korištenje psihotropskih lijekova, i primijetili smo prednosti odmah. Osoblje je bilo moralnije i angažiranije uz glazbu.”
Kakvu glazbu slušate na radnom mjestu? Više na tu temu.

(preuzeto s higherperspective)

Ostavi odgovor