Kao prilog, ili kao glavno jelo uz komad hrskavog integralnog kruha, ova salata od slanutka s umakom od tahinija je jako ukusna. Ili je utrpajte u prerezanu lepinju i dodajte malo čilija. Još je i zdrava, puna nutrijenata, a priprema se brzo, pogotovo ako vam nije ispod časti upotrijebiti slanutak iz konzerve. Kao glavni začin koristimo tahini, pastu od prženog sezama, koju je lako pripremiti kod kuće i dobro ju je uvijek imati pri ruci, pa u sklopu ovog recepta dolaze i upute za pravljenje tahinija.
Recept je inspiriran bliskoistočnim okusima.
Za tahini:
- 200 grama sezama
Za umak:
- 2 prepune žlice tahinija
- sok jednog limuna
- 4 žlice maslinovog ulja
- veći prstohvat soli
- malo papra
Za salatu:
- Konzerva slanutka (ili šalica skuhanog)
- 3-4 šake špinata ili drugog zelenja za podlogu (zimske miješane lisnate salate, radiča, mladog kelja…)
Očistite špinat i ostavite da se namače u hladnoj vodi.
Pržite sezam na suhoj tavi, na srednje jakoj vatri. Miješajte cijelo vrijeme. Nakon nekoliko minuta će početi polako mijenjati boju i otpuštati miris. Ako želite blaži tahini, možete ga već izvaditi. Što dalje budete pržili, tahini će biti aromatičniji, ali i gorči. Ne pretjerujte, jer može brzo postati nejestiv.
Prženi sezam prebacite u sjeckalicu i uz povremeno struganje stijenki sjeckajte dok ne dobijete pastu. Ovisno o tome koliko je sezam bio mastan, moguće je da ćete dobiti nešto u rasponu od grube paste do glatke kreme. Prebacite konačni proizvod u staklenku. Danas će vam za salatu trebati dvije žlice, a ostatak će trajati tjednima čak i na sobnoj temperaturi.
Sad je na redu umak: pomiješajte sve sastojke u manjoj staklenci. Poklopite i dobro promućkajte. U zdjelu složite dobro ocijeđeni špinat, na njega stavite slanutak i sve prelijte umakom. Pomiješajte prije posluživanja.