SHARE

Adventska sezona je počela, polako dolazi vrijeme za obitelj, prijatelje, i hranu! Ali osim vrhunskih proslava i tradicija, ne valja zaboraviti na temeljnu vrijednost koju trebamo nastaviti prakticirati i nakon blagdana, a to je zahvalnost.

Evo 5 načina kako prakticirati zahvalnost u blagdansko doba, i nakon njega:

1. Odbacite očekivanja, i počnite cijeniti ono što imate

Ove blagdane odbacite izraze “trebao bih”, i “mogao bih”. Umjesto da vas vode očekivanja i pretpostavke, naučite cijeniti vaše biće u sadašnjem trenutku. Iščekivanja vas odmiču iz sadašnjosti. Vježbajte yogu, odbacite očekivanja i nemojte misliti o tome kako bi se trebali osjećati, koliko jaki, ili fleksibilni biste trebali biti. Budite zahvalni na vlastitom tijelu.

Budite zahvalni na vremenu kojeg ste uspjeli odvojiti za svoj boljitak. Budite sretni što imate privilegiju razmišljati o svom mentalnom i fizičkom zdravlju. Cijenite svijet oko sebe, i stvari koje imate: promijenit ćete perspektivu.

2. Prihvatite izazove

Često dozvoljavamo da nas prepreke i vlastita ograničenja definiraju – bilo da je riječ o mentalnim, ili fizičkim preprekama. Govorimo si: “nisam jak”, “nisam fleksibilan”, “nisam pametan”, “stalno sam pot stresom”. Poistovjećujemo se s tim ograničenjima, i na kraju sami sebi sklanjamo put do sreće. Umjesto da vas te prepreke i mučenja sputavaju, prihvatite ih objeručke.

Prihvatite tko ste, shvatite da su ti izazovi bitan dio vašeg bića. Prepreke su samo prilike za rast, razvoj, za veći trud, i produktivnost. Svaki izazov vam može pomoći da se razvijete. Budite zahvalni na tegobama, jer bez njih ne možete shvatiti koliko snažni možete postati.

3. Neka vam zahvalnost postane mantra

Zahvalnost je put do sreće. Znajte da će biti teških vremena, upravo zato je bitno da vam zahvalnost postane svakodnevna mantra. Započnite dan meditirajući uz mantru, i bit ćete staloženi, povezani sa sobom, i sadašnjim trenutkom. Sjetite se svih stvari na kojima možete biti zahvalni, i stalno nadopunjavajte tu listu. Pamtite pozitivna iskustva koja vam mogu biti okosnica kad ste tužni, ili imate težak dan.

Bilo da se nalazite u vedrom razdoblju života, ili turobnom, neka vas sve, od opadanja jesenjeg lišća, do zadnjeg gutljaja kave, potiče na zahvalnost.

4. Budite aktivni

Zahvalnost je najučinkovitija kad ju prakticirate. Nije samo dovoljno nabrojiti stvari koje imate. Bitno je i dijeliti ljubav, vrijeme, i sredstva, kako bi druge potaknuli na pozitivne promjene. Zahvalni ste na vlastitoj majci? Nazovite je! Zahvalni ste zbog svog zdravlja? Pozovite prijatelja koji se nikad nije bavio yogom ili fitnessom na jedan trening. Zahvalni ste na blagdanskoj večeri? Volontirajte u pučkoj kuhinji, i donirajte namirnice ljudima u potrebi. Neka važa zahvalnost obasja druge, i inspirira ih na pozitivu.

5. Kako prakticirati zahvalnost? Budite u sadašnjem trenutku

Odvojite se od budućnosti i prošlosti. Povežite se sa sadašnjosti, jer je to jedini dar kojeg imate. Prihvatite trenutak i ljude oko sebe. Uživajte u dobrim stvarima, i znajte da će ružna vremena proći. Dozvolite si da idete korak po korak, budite staloženi, i zahvalni!

Bez obzira koje doba godine bilo, zahvalnost je vrhunska praksa. Tijekom ovih praznika, uživajte u stvarima na kojima ste zahvalni. Neka vas ta mantra vodi kroz dan, tjedan, godinu, i desetljeća!

(prilagođeno s peacefuldumpling)

3 KOMENTARI

Ostavi odgovor