SHARE

Kad sam bio dječak, majka mi je često govorila “razmišljaj o hrani i okusima dok jedeš”. Iako mi tada nije bilo jasno što točno pod time misli, nakon nekoliko godina sam pretražujući internet i kroz razgovor s ljudima saznao da svjesno i sporo hranjenje imaju niz prednosti. Evo nekoliko:

1. Smršavit ćete

Prejedanje nije jedini uzrok pretilosti, ali puno se teže presjesti ako svjesno pazite što jedite i koliko jedete. Povezanost između nesvjesnog hranjenja i pretilosti odavno je otkrivena. Primjerice, prema istraživanju provedenog na Sveučilištu Cornell, sudionicima je hrana servirana na većim tanjurima, bez razmišljanja su jeli 25-50% više! Vašem je želucu također potrebno 20 minuta da kaže mozgu da je pun, što znači da ćete se više prejesti ako brzo jedete. Tu treba spomenuti i činjenicu da vam svjesno hranjenje poboljšava probavu, dakle, ako želite manje jesti i smršavite, svjesno hranjenje je logičan korak.

2. Poboljšat ćete svoju pažnju i koncentraciju

Možda vam to zvuči čudno, ali sporo i savjesno jedenje može vas učiniti produktivnijima. Ne samo da će vas zaštititi od prejedanja (koje vam uništava energiju), nego ćete vježbati u mozgu i “mišić za koncentraciju”, slično kao pri meditaciji.

Mnogi ljudi znaju upravljati vlastitim vremenom, ali najproduktivniji ljudi znaju upravljati i svojom pažnjom i energijom. Kad se svjesno hranite, stalno pažnju usmjeravate na ono što jedete, a kad to radite, vježbate vaš “mišić za koncentraciju”, što će vam s vremenom pomoći da se bolje fokusirate na svakodnevne zadatke.

3. Više ćete uživati u hrani

Hranu koju obožavamo želimo pojesti što brže, jer je toliko ukusna da bi je najradije cijelu progutali.

Ali u stvarnosti, kad hranu jedemo sporije, nećemo u njoj manje uživati – naprotiv, uživat ćemo puno, puno više. Ako primjerice zalogaj tjestenine žvačete 20 puta umjesto 10, u tom ćete zalogaju uživati duplo više!

Kad svu pažnju usmjerite na tanjur pred sobom (umjesto da gledate mobitel i druge distrakcije) u hrani ćete uživati višestruko više. Matematika je jednostavna: Kad istu količinu hrane jedete duplo dulje vremena, uživat ćete u njoj dvostruko više.

Kako jesti svjesno

Ljudi generalno smatraju da je svjesnost komplicirana. Ali svjesno jedenje je uistinu jednostavno. Jednostavno usporite, jedite uz manje distrakcija, koncentrirajte se na okuse i teksturu jela, i stalno vraćajte pažnju na ono što jedete.

1. Usporite. Puno je lakše svjesno jesti ako usporite. Osobno svaki zalogaj žvačem 20-25 puta.

2. Uklonite što više distrakcija. Što manje stvari vam oduzima pažnju, to ćete se više moći fokusirati na jelo.

3. Fokusirajte se na jelo. Budite svjesni okusa, teksture, slanoće, slatkoće, gorčine. Budite i zahvalni na vašem obroku.

4. Kad primijetite da vam pažnja bježi drugamo, nježno je vratite. Isto kao pri meditaciji i aktivnom slušanju, pri svjesnom hranjenju će vam pažnja jenjavati i skrenuti negdje drugdje. Um je uglavnom vrlo aktivan, i želi skakati s jedne misli na drugu. Kad primijetite da razmišljate o nečemu što nije vaš obrok pred vama, nježno vratite pažnju na jelo.

I to je sve što vam zasad treba!

Ako ste savladali ove osnove, Chris Bailey nudi još 10 trikova za produbiti praksu:

10 dodatnih trikova za jedenje uz svjesnost

1. Pazite se “pauze jedenja”. Prema WebMD,”tijekom jela većina ljudi nesvjesno uzme pauzu, odlože vilicu i nož, i par minuta prestanu jesti. To je “pauza jedenja”. Nakon nje najčešće slijedi nesvjesno jedenje”. Čuvajte se ove pauze, i odložite pribor kad ga vi želite odložiti.

2. Sami kuhajte svoju hranu. Ako sami pripremite hranu, više ćete cijeniti okus.

3. Razmišljajte o porijeklu hrane. U vrhunskoj knjizi Savor, autori Thich Nhat Hahn i Lilian Cheung predlažu da se duboko zagledate u hranu koju jedete i razmislite o njenom porijeklu. Za primjer koriste jabuku. “Duboko se zagledajte u jabuku i vidjet ćete farmera koji se brine o stablu; cvijet koji je procvao u plod; plodnu zemlju, organski materijal od ostataka prapovijesnih morskih životinja i algi, i ugljikohidrate; sunce, oblake i kišu. Bez kombinacije tih nevjerojatnih faktora i bez ljudi koji marljivo rade, ta jabuka ne bi postojala.”

4,5. Hranite se vašom slabijom rukom, ili koristite štapiće. Darya Rose kaže da su obje tehnike dobre jer vas tjeraju da razmišljate o hrani, jer je hranjenje otežano. O štapićima Darya kaže da je “jednom čula priču o lokalnoj informatičkoj tvrtki koja je zamolila svoje zaposlenike da koriste štapiće jedan cijeli tjedan kako bi vježbali svjesnost. Iako nisu u to ušli s namjerom da smršave, svi su u uredu su izgubili kilažu i nekoliko njih je reklo da im je projekt doslovno promijenio život”.

6. Budite svjesni svih osjetila – ne samo okusa. Jedenje je puno veći užitak kad obraćate pažnju i na izgleda miris, pa čak i zvuk hrane.

7. Pričajte o jelu. Svjesno hranjenje je lako obaviti sam, ali što kad jedete s prijateljima i obitelji? Prema Julesu Clancyu (bloggeru sa zenhabits) “Jedna od radosti jedenja je podijeliti obrok s voljenima. Može biti izazov svjesno jesti u društvenim situacijama, ali nije nemoguće. Temu razgovora preusmjerite na obrok koij jedete. Podijelite s njima koje okuse i teksture osjećate, što vam se sviđa, a što ne”. Darya Rose također predlaže da “prvih 3-5 minuta jela posvetite tišini i miru.” Ovaj savjet možda nije lako pratiti u domu prepunom djece.

8. Odložite pribor dok ne dovršite svaki zalogaj. Osobno imam ružnu naviku da se igram s priborom kako bih pripremio sljedeći zalogaj prije nego što dovršim trenutni. Kad odložim pribor dok žvačem, lakše mi je svjesno jesti.

9. Jedite zatvorenih očiju. Lako se fokusirati na okuse ako jedete zatvorenih očiju. Um će vam i dalje lutati na druge stvari i to je normalno), ali također ćete imati manje distrakcija.

10. Svjesno promišljajte. Suzan Alberts, autorica knjige Eating Mindfully, predlaže da se često podsjetite koliko ste gladni dok jedete. ” Koliko sam gladan na skali od 1 do 10? Procijeniti vašu glad je slično mjerenju tjelesne temperature. Svaki put kad jedete, pitajte se: “Jesam li fizički gladan?”

Mnogi ljudi prirodni nastoje napraviti što više, a to se odnosi i na hranjenje. Fokusiramo se na previše stvari dok jedemo, pa je lako izgubiti koncentraciju i prejesti se. Svjesnim hranjenjem ne samo da se branite od prejedanja, nego i poboljšavate koncentraciju, što će vas učiniti produktivnijima.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor