SHARE

Nakon tri tjedna 30-dnevnog fitness izazova, ono što mogu reći jest da mi je nevjerojatno drago što sam se upustio u njega. Kao što možete pročitati u prvom i drugom nastavku ovog serijala, trener i psiholog Dragan Šurlan, kreator izazova i zagrebačkog Fitness Bootcampa, sastavio mi je kompletan program prehrane, tjelovježbe i motivacije.

Danas bih se osobito osvrnuo na komponentu prehrane, malo prikazao kako izgleda moj dnevni jelovnik te iznio neka razmišljanja koja mi je osvijestio 30-dnevni fitness izazov.

Što se hrane tiče, tipično dan započinjem zobenim pahuljicama. Kako mi je propisano, dodajem u njih žlicu proteina od graška. Uz to, obavezno neka dobra masnoća – jedno vrijeme sam koristio maslac od kikirikija, ali ovaj tjedan malo mijenjam, pa stavljam ili kombinaciju lanenih sjemenki i oraha, ili chiju i bademe. Kao zaslađivač pola banane, a posljednjih dana mi je i to malo dosadilo, pa narežem na sitno 3-4 suhe smokve. Super obilan doručak i jako ukusan. Moram priznati da se veselim ujutro tom doručku i da me dobro drži do ručka, odnosno nisam nimalo gladan tijekom sljedeća četiri sata.

Ručak je neka kombinacija ugljikohidrata i proteina s dodatkom povrća. Primjerice, jedan od dana prošlog tjedna sam za ručak imao tacose od bijelog kukuruza punjene preprženim grahom, svježom paprikom, lukom i rimskom salatom. Bili su izvanredno ukusni, ali sam znao da mogu pojesti tri mala tacosa s po jednom žlicom graha, i sve je bilo OK (vidi sliku). Drugi dan sam, primjerice, pojeo nekoliko žlica tjestenine s grahom i povrćem i veliku miješanu salatu od nekoliko vrsta povrća.

Ideja je vjerojatno da se u prvom dijelu dana jede više ugljikohidrata, koji su tijelu (i umu) potrebni zbog energije.

Od obroka mi još preostaje poslijepodnevna užina, koja je za mene obično neko voće plus nekoliko oraha ili badema, te večera.

Večera je bez iznimke protein plus povrće. Neke od kombinacija koje sam isprobao: dimljeni tofu u zdjelici miso juhe s mrkvom, gljivama i algama, preprženi seitan sa začinima za kebab na miješanoj zelenoj salati uz dresing od tahinija, tofu sa salatom špinata, brokule i mrkve. Samo da je što više zelenog.

Jednom kad to pojedem u večernjim satima, obično se osjećam dobro, iako sam inače jedan od onih kojima noću popuštaju brane pa jedu što ne smiju. Dogodilo mi se nekoliko puta da popustim, prošlog vikenda sam ispekao palačinke s limunom i makom i pojeo četiri komada. I to one debele, američke.

Priznao sam to Draganu, a on je hladno i bez uznemiravanja rekao, “OK, ali drugi put pojedi dvije. Jednom tjedno možeš.”

Prilično sam siguran da je te palačinke izazvao nekakav psihološki triger, a ne stvarna glad, jer zaista glad osjećam samo u vrijeme kad se bliži sljedeći obrok. Međutim, polako shvaćam da za jedan obrok u tjednu mogu pojesti umjerenu količinu nečega što nije baš najbolje za mene. Da, OK je podijeliti pizzu s nekim, ali ne pojesti cijelu, zaliti je kolom i na kraju otići na sladoled. OK je da jedan doručak tijekom vikenda budu palačinke, ali samo dvije, po mogućnosti s umiješanom žlicom proteina u tijesto, i samo u subotu, a ne svaki dan. S vremenom mi je takvo razmišljanje prihvatljivije.

Istodobno odričem se starog razmišljanja, koje je išlo po sistemu “sad sam s ovim prekršio pravila, mogu do kraja dana nastaviti trpati se smećem”. Važno je odmah se vratiti u sedlo.

Tijekom izazova radim jednu stvar koju bi mi vjerojatno malo tko savjetovao, ali meni se čini da je za mene pozitivna. Važem se svaki dan u isto vrijeme, odmah nakon buđenja. Imam jednu od ovih novijih preciznih vaga i uočio sam da mi se dvije stvari sasvim precizno prikazuju od dana do dana – koliko sam jučer trenirao i koliko sam pojeo ugljikohidrata (nepotrošeni ugljikohidrati vjerojatno se zadržavaju kao glikogen, nagađam). Neću još objavljivati nikakve brojke, o tome kad izazov završi, ali konstantni trend koji postoji me ugodno iznenadio. Više o tome idući tjedan, kad izazov završi.

Glavni zaključak ovog tjedna bi bio, kontrola gladi kroz redovite obroke, te umjerenost u uživanju u poslasticama, rade čuda.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor