SHARE

Kad se probava ulijeni, to ne mora biti znak da moramo posegnuti za medicinskim pripravcima. Ustvari je rješenje jako jednostavno, i postoji razlog zašto se ljudima koji vode aktivni, zdravi životni stil to ne događa. Njima je lijek protiv zatvora ugrađen u dnevnu rutinu.

Evo četiri metode koje jamče redovitost probave:

1. Pijte dovoljno vode

Razmišljajte o tome kao o vodenom toboganu u turističkom resortu. Princip nije posve isti, ali u nekoj mjeri ova metafora drži vodu. Morate piti dovoljno vode, a probava nije jedini razlog. Od dehidracijskih glavobolja, preko lažnog osjećaja gladi, začepljenog nosa, niz je zdravstvenih komplikacija koje se mogu javiti zbog nedovoljnog pijenja vode.

Također, izbjegavajte zaslađena i gazirana pića, umjetne zaslađivače i slično – najbolja je čista voda. Preporuka je dvije litre dnevno, ali vaše potrebe mogu biti i veće, ako je toplo, ako puno vremena provodite u prostorijama sa centralnim grijanjem, ako vježbate. Svakako stvorite naviku od toga da dan započinjete velikom čašom mlake vode s pola iscijeđenog limuna. Pripazite na unos kofeina – on vas može dehidrirati, pa ga izbjegavajte, ako imate problema sa zatvorom.

2. Redovito vježbajte

Da bi se stvari dolje pokrenule, morate se pokrenuti. Svakodnevnih dvadesetak minuta po izboru će biti dovoljno – neka to bude nešto u čemu uživate, jer inače nećete to moći pretvoriti u naviku. Pročitajte ovaj članak, ako ste početnica.

Jednom kad steknete naviku tjelovježbe, tijelo će početi redovito obavljati svoje.

3. Konzumirajte hranu s mnogo vlakana

Neprobavljiva vlakna su tračnice na kojima se vozi vlak vaše probave. Evo 15 namirnica koje su njima najbogatije. Primijetit ćete da se redom radi o ukusnim i zdravim biljnim namirnicama, hranjivim mahunarkama, zelenom povrću i cjelovitim žitaricama. Vlakna imaju i druge dobre učinke – reguliraju šećer u krvi i smanjuju krvni tlak.

Radije gradite svoju prehranu oko takvih namirnica, nego da uzimate suplemente. Loša prehrana je jedan od velikih neprijatelja probave – jedete li masno, mesno i rafinirano, nemojte se čuditi ako imate problema.

4. Jedite fermentirane namirnice

Fermentirane namirnice mogu učiniti čudo za vašu probavu. Njihove dobre bakterije mogu dopuniti i obnoviti uništenu crijevnu floru, a ona je važna za zdravlje. Crijevnu floru mogu uništiti antibiotici i nezdrava prehrana. Pokušajte sa sirovim kiselim zeljem, sojinim jogurtom ili tempehom.

Sve ovo, naravno, vrijedi ako vaši problemi ne traju dulje od tri dana, ako nemate krvi u stolici, ako vam abdomen nije bolan na dodir – ako se jave takvi drastični simptomi, odmah potražite pomoć liječnika.

Ostavi odgovor