SHARE

Danas se jako puno govori o tome zašto je dobro vježbati. I dok mi se kosa na glavi diže kada čitam da žene vole rekreativni boks jer potiče ono njima najvažnije – gubljenje masnih naslaga i zatezanje tijela (kao da nemamo negativne energije koju trebamo ispucati van) i slične razloge o tome zašto bi se netko trebao baviti baš određenim oblikom rekreacije, njihove konkretne posljedice u pristupu vježbanju oko sebe vidim svakodnevno.

Ne samo što takvi tekstovi generiraju stereotipe među pripadnicima oba spola i nalažu kako bi tko trebao izgledati (a onda se i ponašati u skladu sa svojim izgledom) nego se koristi vježbanja svode na čistu estetsku funkciju koja je samo jedna njegova komponenta. Naravno da je sasvim legitimno vježbati da bi se izgledalo dobro, ali dugoročno gledano, ta motivacija nipošto ne bi trebala ostati i jedina. Kako bi se još moglo krenuti s treninzima  i na što treba obratiti pažnju  ako ih odlučite uvrstiti u svoju tjednu rutinu, donosim stoga u nastavku.

1. Prestanite tjelovježbu tretirati kao nešto što morate

Puno pritisaka dolazi upravo iz medija koji vam neprestano nalažu određeni tip tijela koji morate imate da biste bili zadovoljni sami sa sobom i da biste mogli postizati  ciljeve, poslovne, privatne. Dobro tijelo daje vam osjećaj da možete i zaslužujete više – oni koji ga imaju moraju ga zadržati, oni koji ga tek žele, moraju se natjerati da krenu u pohod na tesanje. No čak i kada vam liječnik/ica naloži da se krenete baviti tjelovježbom – bilo zbog pretilosti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa… – odlazak na trening uvijek je vaš izbor. Promjena se treba dogoditi u vašoj glavi i vi ste ti koji svjesno donose tu odluku. Zato jer želite, a ne morate. Vježbate radi sebe, a  ne radi nekog drugog.

2. Dajte si vremena

Ako se dugo ili čak nikad niste bavili tjelovježbom, znajte da će vam trebati neko vrijeme dok ne pronađete odgovarajući tip treninga i odgovarajućeg trenera/icu.  Tu trebate biti strpljivi  i znati da nije svaki oblik tjelovježbe za svakog u svakom trenutku: vaši se interesi i zahtjevi s vremenom mogu mijenjati, no najvažnije je da ono za što ste se odlučili odgovara mogućnostima vašeg tijela u tom trenutku i da vas pomisao na trening barem u određenoj mjeri veseli. Vježbanje itekako može biti zabavno, potrebno je samo pronaći pravu stvar za sebe.

3. Nema opravdanja (budite iskreni prema sebi)

Zadnjih godina dana intenzivno razmišljam o upisivanju neke borilačke vještine. Da mi je boksačka vreća doma potrebna to znam i ja i svi oko mene, a i tijelo želi učiti nove tehnike. No iako svaki dan mislim o tome još uvijek nisam otišla na probni trening željenog boksa. Imala sam sastanke, pa svoj trening, pa mi je prijatelj imao premijeru filma. Hoću reći, uvijek može biti nešto i uvijek će biti nešto dok ne promijenite ljestvicu prioriteta. Jer samo se o tome i radi, moći odrediti što je važnije, trening ili neka druga stvar ?

4. Pitajte trenere/ice

Iako na stranicama gotovo svih centara i studija za vježbanje stoji opis treninga i kome je namijenjen, moja je preporuka da pitate trenera/icu je li to trening za vas, s obzirom na vaše interese i trenutnu  fizičku spremu. Pogotovo ako ste imali neke ozljede ili imate nekih zdravstvenih tegoba.  To je nešto što svakako trebate napomenuti kako bi vam trener/ica  mogao/la predložiti zamjenske vježbe u slučaju da neku od onih koje se rade na treningu ne biste smjeli izvoditi. Zapamtite da su treneri tamo za vas i da ih imate pravo pitati sve što vas zanima. Uostalom, dobar trener /ica će to često učiniti i sam/a kad primijeti novu osobu na svom satu.

5. Oprezno s ritmom

Jako važno: kad krećete se treninzima nakon duge pauze, ili ako ste sasvim novi u vježbanju, postupno povećavajte količinu treninga. Dva do tri puta tjedno i više je nego dovoljno za početnike, s tim da bi najbolje bilo kada biste između treninga imali jedan dan pauze kako biste tijelo dopustili da se odmori.

6. Odmor je važan koliko i sam trening

Reći će vam to svaki trener/ica. Tijelu je potrebno vrijeme za oporavak jednako kao i vježbanje samo. O tome koliko ste odmorni često će ovisiti  koliko možete dati od sebe na sljedećem treningu. To znači da su potrebne pauze između treninga (jedan dan trening, drugi odmor) i dobar san (ovisi od osobe do osobe, ali recimo da je sedam sati sna minimum kojem bi trebali težiti).

7. Hrana je bitna

Kad ste u treningu dodatno trebate obratiti pažnju na ono što i kada jedete. Prvo, dugi periodi bez hrane (više od tri sata ) nikako nisu dobri za vaš organizam. Vaše tijelo savršen je mehanizam i kao takvom mu treba (kvalitetno) gorivo stoga nemojte propuštati međuobroke-u njih uvrstite orašaste plodove, suho i sirovo voće, eventualno energetske pločice. To je hrana koju je dobro jesti (sat-dva) prije treninga.Nakon treninga tijelu će dobro činiti namirnice bogate proteinima, a količina i vrsta ovisi o tome u kojem periodu dana trenirate.

8. Koncentrirajte se na sebe

Kad ste na treningu nemojte misliti o tome što misle drugi o vašem vježbanju, niti se opterećivati s time da netko vježba bolje od vas. Vrijeme treninga vrijeme je za vas, kad ste potpuno koncentrirani na ono što vaše tijelo izvodi u tom trenutku i to je jedino čime biste se trebali voditi.

9. Kvaliteta pokreta uvijek pobjeđuje kvantitetu

Ovo je jedna od najvažnijih stvari: kada izvodite nove pokrete, mislite o njima. Ako vam nešto nije jasno pitajte trenera/icu dok se vježba izvodi. Oni/e će vam stalno napominjati na što da obratite pažnju, i svaki put to što govore  pokušajte primijeniti.  Pokrete izvodite polako, s maksimalnom koncentracijom, bez obzira na druge oko sebe. Slušajte svoje tijelo i njegove mogućnosti u tom trenutku-ako ste početnik, teško da ćete moći izvesti neku vježbu kako je izvodi trener . Napredak dolazi s vremenom, a da biste izbjegli ozljede važno je naučiti mehaniku pokreta, odnosno ga izvoditi pravilno.

10. Obratite pažnju na istezanje

Istezanje se odvija u zadnjem dijelu sata i često vidim kako ga mnogi vježbači olako shvaćaju, a nipošto ne bi trebali. Kvalitetan i adekvatan stretch ne samo da sprečava upalu mišića koja bi mogla uslijediti dan  nakon treninga, nego čini mišićno-koštani sustav otpornijim na ozljede. Radite ga pravilno, onoliko koliko vam tijelo dopušta (razlikujte dobru i lošu bol!) i ne zaboravite disati. Duboko disanje nužno je da bi se mišići uspjeli opustiti.

11. Nagradite se

Bio to odlazak u kino, šalica čaja i serija nakon treninga, pivo s prijateljima ili nova trenirka, nagradite sami sebe na uloženom trudu. Ne mislim da nagrada treba biti glavna motivacija za odlazak na trening (vježbanje samo ponudit će vam mnoge dobre stvari koje ćete osjetiti  već nakon prvog treninga)  već više priznanje vama koji ste donijeli odluku da želite učiniti nešto za sebe i uspješno ste se je držali.

2 KOMENTARI

Ostavi odgovor