SHARE

Prošli tjedan pisao sam o tome kako sam krenuo s veganskim 30-dnevnim fitness izazovom. Trener i psiholog Dragan Šurlan sastavio mi je kompletan program prehrane, tjelovježbe i motivacije. Dragan inače radi razne varijante sa svojim klijentima bilo putem izazova ili Fitness Bootcampa, od vježbanja dva ili tri puta tjedno individualno, do grupnih treninga u prirodi. Za moj fitness izazov smo nakon inicijalne konzultacije dogovorili da vježbam kod kuće.

Prvi tjedan izazova malo mi je poremetila viroza, koja me dva dana pospremila u krevet. Nakon toga sam prizdravio, ali mi se i dalje gadila hranila, a od naglih pokreta mi je bilo mučno. Međutim, već tamo negdje četvrti dan vratio sam se u normalu.

Moj dnevni raspored sada sadrži četiri cjelovita obroka, od kojih prvim dominiraju ugljikohidrati (za mene zobene pahuljice na 100 načina), a prema kraju dana se prebacuje na više proteina, tako da je večera čisto vlaknasto povrće uz protein (primjerice, komad tofua). Pogledajte na slici kako to obično izgleda.

Ono što me fascinira kod programa je to što apsolutno od prvog dana nisam gladan, iako su ovo puno manje količine hrane od onih na koje sam navikao. Osjetim normalnu glad otprilike u vrijeme obroka, i ujutro entuzijastično kuham zobene, ali ne osjećam nikakvu izgladnjelost. Razina energije tijekom dana mi je konstantna i nemam faza uspavanosti.

Kako mi je uvijek do sada prehrana bila veći problem od treninga, očekivao sam da će kad je veganski fitness izazov u pitanju biti tako. Ispalo je upravo suprotno. Nisam gladan, a parametri programa daju dovoljno prostora za maštovitost i raznolikost u kuhinji.

Puno je teže s treningom. Koji sam po sebi naizgled nije težak – kružni trening, uglavnom usmjeren na aktivaciju i učvršćivanje mišića cijelog tijela, građenje kondicije te, ono najbitnije, prženje masnoće. Ponavlja se dvaput i zajedno sa zagrijavanjem i istezanjem uzima možda petnaestak do dvadeset minuta. Ali već prije istezanja s mene curi znoj u potocima. Vježbe su ustvari teške i zahtjevne, ako se izvode pravilno. Tako da se malo borim s time svaki dan kad treba krenuti i tih petnaest minuta patnje.

Ali me ohrabruje učinak propisanih vježbi istezanja na fleksibilnost. Doslovno vidim centimetre i centimetre napretka u odnosu na početak. Tko bi rekao, dosljednost se isplati.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor