SHARE

Ako volite jesti zdravo i ukusno, sigurno ste ljubitelj smoothieja, gustih kremastih napitaka dobivenih miksanjem voća i drugih ukusnih sastojaka u blenderu. U svijetu je u tijeku prava smoothie revolucija, pa se sada kvalitetne i svježe smoothije može kupiti čak i u lokalnom samoposluživanju. Najbolji su, naravno, svježe priređeni.

Smoothije percipiramo kao nešto zdravo i ukusno, očekujemo da će, zamijenimo li njima obrok, rezultirati vitkošću i boljom tjelesnom formom. Međutim, to je područje puno zamki. Evo na što trebate paziti, ako ne želite da vam smoothieji više štete nego koriste:

1.  Ne pretjerujte sa šećerom

Ona banana i dvije-tri datulje koje ste ubacili unutra definitivno su učinili vaš napitak ukusnijim. Ali, jesu li ga učinili i zdravijim? U njima ima šećera koliko i u dvije limenke Coca-Cole. Razmislite malo o tome, jeste li planirali zdravi doručak oko toga da popijete dvije limenke Cole?

2. Pijte polako

Ništa lakše nego sasuti u sebe tri decilitra smoothieja u hodu i nastaviti dalje s danom. Ali tijelo ima određene mehanizme koji traže svoje. Progutate li smoothie odmah, mozak neće shvatiti to kao obrok i odmah ćete ponovno biti gladni. Sjednite kao da je riječ o bilo kojem drugom obroku. Pijte gutljaj po gutljaj. I uživajte u okusu.

3. Ne koristite sumnjive sastojke

Ne trebaju vam umjetni zaslađivači. Pojavljuju se nova istraživanja koja govore da debljaju gore od šećera. Dodajete li protein u prahu, provjerite dobro njegov sastav. Osim proteina, u njemu se možda kriju i dodatni šećeri ili zaslađivači. I mnogo sastojaka za koje ni ne znate što su. Radije ih izbjegnite.

4. Nemojte da smoothie budu sami ugljikohidrati

Za cjelovit obrok nakon kojeg nećete brzo ogladniti, morate uzeti proteine i masti skupa s ulgljikohidratima. Dobri izvori proteina i masti u smoothieju mogu biti: sjemenke konoplje, bademovo mlijeko, avokado, lan, chia, orasi, maslac od kikirikija… Prednost svih ovih sastojaka je i u tome što čine smoothie kremastijim i ukusnijim.

5. Ne koristite samo voće

Povrće je ključ: obavezno dodajte nešto zeleno i lisnato. I ne mislimo pod time na zelenu salatu kristalku. Upotrijebite blitvu, špinat, rimsku salatu, rukolu, mentu, bosiljak… Dobit ćete gomilu supervrijednih fitonutrijenata te mnogo vlakana.

6. Ne blendajte predugo

Predugo blendanje rezultirat će visokim temperaturama. Smoothie vam neće biti ukusan, a i povišena temperatura može “ubiti” neke hranjive sastojke iz voća i povrća. Budite oprezni, čim su sastojci dovoljno usitnjeni, ugasite blender. Ili dodajte led da održite temperaturu niskom.

Ostavi odgovor