SHARE

Ako živite u Hrvatskoj i ne koristite priliku da barem vikendom kupite svježe povrće i voće na tržnici, propuštate jednu od najvećih prednosti naše domovine. Pročitajte samo sve one članke u kojima novinari razgovaraju sa strancima iz dalekih zemalja koji su se, zbog posla ili ljubavi, naselili kod nas. Apsolutno u svakom od tih članaka pronaći ćete nekog Amerikanca ili Britanca koji se čudi tome kako na hrvatskim tržnicama ima svježeg voća i povrća koje se može kupiti izravno od proizvođača po povoljnim cijenama.

Ako volite ukusnu hranu i ako ne volite potrošiti previše novca, onda je kupnja sezonskog povrća na tržnici najbolji izbor. Srećom po mene, jedno od mojih najdražih povrća, raštika, u sezoni je praktički cijele godine – dobro podnosi sve klimatske uvjete i gotovo uvijek je ima za kupiti.

Kupio sam stručak raštike na tržnici na Kvaternikovom trgu, a kad sam stigao doma, zaključio sam da je ne želim pripremiti kao prilog, nego da želim nešto jednostavnije, po mogućnosti sve u istom loncu. Odlučio sam se za ovo varivo malo egzotičnijeg okusa. Evo što sam još donio s tržnice:

IMG_9165

Evo i popisa sastojaka:

  • Stručak raštike
  • 250 grama smeđe ili zelene leće
  • Dvije mrkve
  • Dva ljuta feferona
  • Jedna paprika
  • Glavica luka
  • Nekoliko češnjeva češnjaka
  • Ulje
  • Kokosovo mlijeko (opcija)
  • Limunov sok
  • Sol i papar

Isperite leću i ostavite desetak minuta da se namače u vodi. U međuvremenu zakuhajte lonac s vodom. Ocijedite leću i stavite da se kuha.

Sitno nasjeckajte luk i češnjak pa ih sotirajte na ulju dok ne požute. Zatim dodajte ljute feferone i papriku narezane na tanke trakice. Nastavite sotirati dok paprika i feferon posve ne uvenu i počnu karamelizirati po rubovima.

Dodajte mrkvu nasjeckanu na kockice i listove raštike koje ste prethodno oprali i natrgali na komade veličine post-ita. Sve i dalje sotirajte na ulju, a kad se počne lijepiti za lonac dodajte po malo vruće vode, tek toliko da ne zagori.

Kad je leća gotova, ocijedite je i prebacite u lonac s povrćem. Zalijte sve s nekih litru kipuće vode (ili temeljcem od povrća, ako ga imate) i prokuhajte još nekoliko minuta da se sastojci spoje.

Posolite i popaprite, dodajte četvrt šalice kokosovog mlijeka i ugasite vatru nakon minute (sojino vrhnje je OK, ako nemate kokosovo mlijeko). Ulijte sok jednog limuna, promiješajte i kušajte. Sad je vrijeme da podesite okuse – dodajte još soli ili limuna, ako nedostaje.

Cilj igre je da na kraju imate dovoljno juhe uz sve krute sastojke. Prema kraju ćete možda morati dodati vode kako bi sve ostalo dovoljno tekuće.

Uz kokosovo mlijeko i limun, okusi raštike i leće se zaista razigraju u ovom aromatičnom jelu. Naravno, tu je i ljutina feferona, koja zajedno s kokosom daje blagu asocijaciju na tajlandsku kuhinju.

Poslužite s dobrim kruhom i nemojte se sramiti umakati.

Ostavi odgovor