SHARE

„Sunce je najveći izvor D-vitamina koji je neophodan za ljudska bića, za njihovo zdravlje, život i normalno funkcioniranje“, kaže Snježana Mikulčić Jakopović iz Kuće magične trave, hrvatskog proizvođača ekološke kozmetike. „Manjak vitamina D može biti štetniji čak i od opeklina uzrokovanih prekomjernim sunčanjem i zbog toga je dobro boraviti na suncu, ali je vrlo važno da naša koža bude zaštićena prirodnim sredstvima za zaštitu od UV zraka i s odgovarajućim SPF faktorom. Preplavljeni smo različitim konvencionalnim proizvodima za zaštitu od sunca, a pretjeranim mazanjem takvim kremama blokira se prirodno stvaranje vitamina D u organizmu i organizam slabi“, kaže Snježana Mikulčić Jakopović koja je po struci fitoaromaterapeutkinja.

To ne znači da se kremama za sunčanje nije potrebno mazati niti da se suncu treba izlagati pretjerano, pogotovo u vrijeme izrazito visokih temperatura i razina UV zračenja. Kada govorimo o izlaganju suncu uvijek govorimo o rano jutarnjem i kasnom popodnevnom periodu – za vrijeme toplinskih valova koji ovo ljeto haraju Hrvatskom, uobičajeni period u kojem se ne bi smjelo izlagati suncu, od 11 do 17 sati, trebalo bi prilagoditi okolnostima te na kupanje krenuti ili ranije ili kasnije.

U prirodi postoji velik izbor biljaka koje posjeduju zaštitni faktor – maslinovo ulje ima niski faktor 2, karite maslac ima prirodni faktor 4, ulje lješnjaka ima faktor od 15 do 20. Za očuvanje zdravlja kože vrlo je bitan i beta-karoten sadržan u mrkvi koji pospješuje i ubrzava tamnjenje, ali i štiti kožu. Također, vitamin E je vrlo važan i za vrijeme i poslije sunčanja jer djeluje protiv oštećenja kože i pomaže u njenom oporavku.

“Upravo na bazi prirodnih ulja i maslaca s prirodnim zaštitnim faktorom potrebno je birati kreme za zaštitu od sunca”, kažu nam iz Kuće magične trave.

Kuća magične trave lansirala je prirodnu kremu za sunčanje koja sadrži u sebi macerat mrkve i nevena u maslinovu ulju – prirodni beta-karoten, vitamin E koji štiti kožu od oštećenja i popravlja već nastalu štetu, organsko hladno prešano ulje lješnjaka i karite maslac u kombinaciji s cinkovim oksidom – netoksičnim mineralom koji stvara mehaničku zaštitu od sunca. “Kremu mogu koristiti svi dobni uzrasti samo ju treba redovito nanositi ako se izlažemo suncu više od 10 minuta u danu”, kaže Snježana Mikulčić Jakopović.

Za njegu kože nakon sunčanja, Kuća magične trave pripremila je Losion za poslije sunčanja koji će kožu nahraniti bogatim uljima sjemenki badema i marelice, ublažiti crvenilo nevenom i protuupalnim hidrolatom smilja te rashladiti hidrolatom mente, a oduševiti mirisom čokolade i lavande.

Iskušali smo oba proizvoda iz KMT-ove linije za sunčanje te moram reći da se sa Kremom za zaštitu od suncu zbilja lijepo tamni, a koža je nakon nanošenja izrazito mekana i podatna. Losion nakon sunčanja pruža koži prijeko potreban umirujući efekt te je ostavlja hidratiziranom.

Inače, Kuća magične trave pionir je na području organske kozmetike u Hrvatskoj te jedan od rijetkih brendova prirodne kozmetike u Hrvatskoj koji za sve proizvode ima eko certifikat. Brend se razvio iz prvobitne ideje o uzgoju ljekovite biljke matičnjaka, a iza njega stoji OPG Jakopović-bračni par Mladen i Snježana Jakopović koji već punih 10 godina uzgajaju ljekovito bilje  (melisu, mentu, smilje i čokoladnu mentu) te od vlastite sirovine izrađuju kozmetiku. Kreme za sunčanje, ali i ostalu paletu proizvoda o kojoj će na Freshu uskoro biti više riječi, možete pronaći u trgovinama navedenim ovdje.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor