SHARE

Veliku Britaniju ovih dana potresa skandal zbog nove novčanice od pet funti. Naime, otkriveno je da se u proizvodnji modernizirane polimerske novčanice od pet funti koristi goveđi loj, što je uznemirilo vegane, vegetarijance i pripadnike hinduističkih vjerskih zajednica.

Potaknuti tim skandalom, obratili smo se Hrvatskoj narodnoj banci kako bismo doznali koriste li se i pri proizvodnji hrvatskih novčanica sastojci životinjskog podrijetla. Vegani u Hrvatskoj mogu mirno spavati – iz HNB-a su nam rekli kako su nakon provjere sa svojim partnerima utvrdili kako hrvatske novčanice nastaju bez uporabe životinjskih sastojaka.

Nova britanska novčanica od 5 funti
Nova britanska novčanica od 5 funti

Sporna britanska novčanica izazvala je veliku reakciju u Velikoj Britaniji. Centralna banka, Bank of England, preplavljena je zahtjevima vegana, vegetarijanaca, hindusa, sika i džainista da se novčanica povuče iz opticaja. Peticiju protiv nove novčanice do sada je potpisalo više od 130 tisuća ljudi.

Centralna banka najavila je kako će pronaći način da se loj ukloni iz procesa proizvodnje novčanica, u kojem se sada koristi u fazi izrade sirovine, kuglica od polimera.

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor