SHARE

Žitarice su skupina jednogodišnjih biljaka iz porodice trava kojima se pripajaju i pseudožitarice poput primjerice heljde, zbog sličnog načina korištenja ploda. Radi se o skupini namirnica koje čine osnovu prehrane većine stanovništva na zemlji, a takav položaj zauzimaju i u prehrambenoj piramidi. Iako nutritivno bogate i pogodne za naš organizam, žitarice su prečesto zanemarene. Hiperprodukcija i fokus na proizvode od bijelog brašna kao izvor svih prehrambenih zala stavili su tu iznimnu bogatu i široku paletu namirnica u sjenu, a možda ih čak stavili i na zao glas. Pogotovo zato što je najčešći oblik u kojem se one konzumiraju upravo kruh. Ovdje donosimo kratki pregled nekoliko izrazito nutritivno vrijednih žitarica koje mogu obogatiti vašu prehranu u raznim svojim oblicima.

pearl-millet-204099_1280
Polje prosa

Proso

Jedna od najstarijih žitarica, ne sadrži gluten i nutritivno je jako vrijedna. Sadrži između 10 i 15 grama bjelančevina, bogata je magnezijem, fosforom, željezom i vitaminima B-kompleksa te vitaminom E. Proso je lako probavljiva žitarica koja pomaže pri obnovi crijevne flore stoga se preporučuje ljudima koji imaju crijevnih problema, ljudima koji imaju probleme sa slezenom i gušteračom, anemijom, artritisom i migrenama, ljudima koji su pod utjecajem velikog psihičkog i fizičkog napora. Lako se priprema i može se konzumirati kao dodatak jelima u svako doba dana, za slana i slatka jela. Nakon što se ispere, kuha se između 10 i 30 minuta, ovisno o tome koliko mekan želite da bude i za koje jelo vam treba. Možete ga staviti u salate, kao dodatak povrću, za varivo ili jednostavno napraviti kašu od njega. Jedna od mojih omiljenih salata s prosom je ona s grahom.

Peciva sa zobi
Peciva sa zobi

Zob

Jedna od nutritivno najbogatijih žitarica. Sadrži oko 17% proteina, oko 55% ugljikohidrata od kojih se energija oslobađa polako, a više od 80% masnoća u zobi nezasićene su masne kiseline (jedna od kojih je i linolna, a koja je zaslužna za smanjenje kolesterola u krvi ). Zob je bogata fosforom i željezom, vitaminom B1, a sadrži i prehrambena vlakna koja su topljiva u vodi. Potiče tako peristaltiku crijeva i olakšava pražnjenje crijeva zbog čega je pogodna za ljude koji pate od zatvora te od hemoroida. Preporučuje se i dijabetičarima zato što sadrži fruktozu i betaglukan koji povećava toleranciju na glukozu koja se oslobađa iz škroba, kod nervoze i iscrpljenosti te za vrijeme stresnih razdoblja. Ako nikako drugačije, ubacite zob u prehranu barem putem zobenih pahuljica za doručak  koje možete kombinirati sa raznim suhim voćem, sjemenkama i orašastim plodovima po želji!

Heljda na tanjuru s prilogom
Heljda na tanjuru s prilogom

Heljda

Heljda zapravo nije žitarica, već pripada porodici zeljastog povrća. Svrstava se u skupinu žitarica zbog sličnog korištenja ploda. Niz je razloga zbog kojih biste heljdu trebali uvrstiti u svoju prehranu : ne sadrži gluten, a sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina, bogata je vlaknima, smanjuje kolesterol i šećer u krvi te sadrži i antioksidans rutin koji jača stijenke kapilara. Može se pripremati kao kaša, dodatak varivu, služi kao zamjena za rižu, a posebno je ukusan i lagan kruh od heljde.

Kruh od pira
Kruh od pira

Pir

Uz proso, jedna od najstarijih žitarica podrijetlom iz Azije. Lako je probavljiv, potiče probavu te se koristi u prehrani starijih, oboljelih te djece. Sadrži slabiji oblik glutena pa ga podnose i osobe koje su na njega netolerantne. Zrno mu je slično onome od pšenice no nešto je veće, a ima i veći udio proteina, dobar omjer esencijalnih aminokiselina te kao i većina navedenih žitarica bogat je željezom, magnezijem, fosforom, kalcijem te vitaminima B skupine. Kupiti se može zrno pira, pirovo brašno (dobro je miješati s drugim brašnom ), mlijeko od pira te razni proizvodi od pira poput meni omiljenih, krekera sa sezamom koji su  puno „lakši“ od  grickalica ostalih vrsta.

Kruh od ječma
Kruh od ječma

Ječam

Možete ga koristiti u kuhanim jelima, kao dodatak jelima te u obliku pahuljica za doručak. Ječam je jeftin, lako nabavljiv te izuzetno zdrav. Bogat je vlaknima te pomaže probavu, čisti organizam, jača kosti, pomaže u snižavanju kolesterola. Oljušteni ječam kakav možemo pronaći u trgovinama bogat je posebno manganom, a od vitamina najzastupljeniji su vitamini B skupine. Raznolike uporabe ječma pogledajte ovdje .

 

Ostavi odgovor