SHARE

Jedan od glavnih razloga zbog kojeg ljudi oklijevaju koristiti alkoholni ocat u kućanstvu, na prvu, njegov je izrazito jak kiseo miris. “Ali ocat smrdi”, često mi kažu oni kojima pokušavam objasniti na koliko se sve načina ta vrlo povoljna i dostupna tekućina može koristiti – u prehrani, domaćinstvu, njezi tijela.

Alkoholni ocat proizvodi se od razrijeđene otopine etanola, izrazito je jak i kiseo, ali bez aroma, boje i sastojaka kojima obiluju primjerice vinski ocat koji se proizvodi od vina ili jabučni. Dugo se vremena vjerovalo kako ocat nastaje slučajno, ukiseljenjem odnosno kvarenjem vina, no devetnaesto stoljeće i Louis Pasteur donijeli su promjene u načinu percepcije i proizvodnji octa.

S obzirom na to da već nekoliko godina ne koristim ocat u prehrani, sa drugim uporabama octa susrela sam se kad sam tražila način kako da najbolje operem odjeću s treninga.

Naišla sam na prijedlog koji je uključivao alkoholni ocat – namočiti odjeću u toploj vodi u 03120039_1lkoju smo dodali pola ili cijelu šalicu octa, ovisno o veličini posude odnosno odjeće koju istovremeno močimo. Alkoholni ocat trebao je, za razliku od tvorničkih omekšivača koji prekrivaju neugodne mirise, iste iz odjeće izvući, a pritom je i omekšati. Nakon polusatnog namakanja odjeća se regularno opere u perilici s malom količinom praška (kad peremo odjeću za trening nije dobro pretjerivati s deterdžentima za rublje, štoviše koristiti ih što manje).

Pokus je uspio i od onda uvijek u kući imam barem litru alkoholnog octa koji se iskazao najboljim za odjeću i ekološki najprihvatljivijim načinom za izvlačenje neugodnih mirisa.

Druga je stvar, usko povezana s prvom, otklanjanje mrlja od znoja. Svi se mi znojimo, neki više, neki manje i to je sasvim prirodan proces kojeg tkanine ipak pamte. Pogotovo bijela i izrazito svijetla i izrazito tamna odjeća, bluze i majice koje prianjaju točno uz pazuhe. U takvim slučajevima najbolje je izliti malo alkoholnog octa na mrlju, ostaviti nekoliko minuta i onda oprati majicu u perilici. Ako mrlje ne nestanu prvim pranjem, proces ponovite još koji put (a možete ponoviti i postupak s odjećom za trening).

Alkoholni ocat možete staviti u perilicu umjesto omekšivača rublja te mu dodati nekoliko kapi eteričnog ulja (što je puno bolja zamjena), a time čistite i samu perilicu rublja  jer alkoholni ocat omekšava vodu, ubija bakterije i uklanja tvrdokorne naslage.

Drugi prostor u kućanstvu u kojem redovno koristim tu vrstu octa je kuhinja. Bijeli ocat uklanja kamenac sa sudopera, posuda za kuhanje, a pogotovo čaša i ostalih staklenih predmeta (nakon što ih isperete miris octa više nije zamjetan). Jednostavno ga stavim na spužvicu s kojom perem suđe, ili, ako se radi o predmetu koji ima puno kamenca namočim ga u mješavini tople vode i octa. Također je koristan i u borbi protiv hrđe .

Otopinom vode i alkoholnog octa može se čistiti i plastika, poput hladnjaka koji često znaju poprimiti miris hrane koja se u njima nalazi.

S bijelim octom mogu se i odčepljivati slivnici – ovisno naravno o tome koliko su začepljeni. Kombinaciju čine soda bikarbona nakon kojeg slijedi alkoholni ocat (¾ šalice sode, pola šalice octa). Mješavinu treba ostaviti da djeluje pola sata, a onda isprati kipućom vodom.

Još je nekoliko zanimljivih prijedloga uporabe alkoholnog octa koje osobno nisam iskušala, a mogle bi biti korisne. Alkoholni ocat uklanja i neugodne mirise u zraku –valja ga pošpricati po prostoriji iz koje iste želimo likvidirati. Kao i jabučni i bijeli ocat pomaže pri borbi s gljivicama –ako imate gljivice na noktima na nogama, namačite svaki dan stopala u otopini vode i octa u omjeru 1:5. Za više uporaba octa općenito pogledajte sljedeći članak.

 

Ostavi odgovor