SHARE

Jeste li ovisni o mobitelu?

Jeste li prisiljeni svaki dan provjeravati mailove?

Vrtite li svoje newsfeedove svake slobodne sekunde?

Kako mislite da to djeluje na vaše razine stresa? Provođenje velikih količina vremena online i na mobitelu možda u tom trenutku donosi dobar osjećaj, ali kompulzivne navike te vrste mogu potaknuti anksioznost i stres.

Ako jutro počinjete provjerom društvenih mreža, a onda im se za nekoliko minuta opet vratite, definitivno je vrijeme da se na neko vrijeme iskopčate.

Evo zašto biste trebali razmotriti mogućnost digitalne detoksikacije:

1. Uskladit ćete se s vašom okolinom

Kad smo ukopčani u svoje uređaje, lako je živjeti svakodnevni život u digitalnoj kutiji i ne primjećivati što se događa oko nas. Ne tvrdimo da vas vaš mobitel i druge naprave pretvaraju u zombija, ali ljepota svakodnevnog života prolazi mimo vas i niste prisutni, ako se previše oslanjate na njih. Propuštate mirise, zvukove i prizore života jer baš gledate iduću epizodu serije ili MORATE znati što je Vlatka jutros stavila na Instagram.

2. Bolja konverzacija

Hashtagovi i viralni video materijali baš i nisu razgovor. Razgovor je dijeljenje perspektive s nekim, duboka razmjena misli, učenje kroz komunikaciju licem u lice. Ti se duboki razgovori događaju samo kad ste iskopčani. U svijetu gdje vaše odgovore i stavove često odabiru drugi, iskopčavanje vas tjera da zaista razmislite o otvorenim pitanjima i događajima u svijetu te da podijelite vlastite ideje.

3. Novi način razmišljanja

Zapanjujuće je što se događa u životima ljudi koji su se na neko vrijeme iskopčali. Možda ćete se vratiti nekima od onih stvari koje ste zapostavili, poput odlaska na fitness. Nestale su stalne distrakcije, pa ćete moći vrijeme upotrijebiti za rješavanje stvari koje čekaju da ih riješite. Tijekom svog vremena offline možete osvježiti odnose, mijenjati karijeru, pokušati druge stvari koje su vam ranije bile manje važne od Facebooka i Instagrama.

4. Bolje pamćenje

Koliko nas zna više od tri telefonska broja napamet? Da… poražavajuće. Toliko smo ovisni o svojim uređajima za pohranu informacija da niti ne uočavamo koliko nam loše djeluju na umove. U dobra stara vremena sjećali ste se svih važnih telefonskih brojeva. Osim s brojevima telefona, iskopčavanje će vas natjerati da budete prisutniji u interakcijama, pa ćete se lakše sjećati raznih stinica o osobama i događajima. To je ekstremno važno, jer oni trenuci u kojima netko kaže: “Ne mogu vjerovati da se TOGA sjećaš” su obično praćeni smijehom i pričama koje pomažu povezivanju i učenju.

5. Zdraviji i sretniji

Svi znamo za anksioznost potaknutu tehnologijom, strah od propuštanja posljednjeg događaja, konverzacije, proizvoda ili sadržaja. To može dovesti do ovisnosti o internetu i nepotrebnog stresa. Kad se iskopčate, možete staviti stvari u perspektivu i usmjeriti se na ono što je važno u životu. Imat ćete bolje odnose, biti sretniji i zdraviji. Brojne su studije pokazale samo pozitivne učinke odmora od tehnologije. Iskopčajte se na neko vrijeme i uočite pozitivne promjene u životu.

 

(Prilagođeno s lifehacka)

Ostavi odgovor