SHARE

Jackfruit je hit voće među veganima – riječ je o tropskom plodu koji se kod nas prodaje u konzervi, a raspada se na vlakna koja dobro oponašaju životinjske proizvode, primjerice, tunjevinu ili svinjetinu. Slično tofuu, dobro upija svaki okus kojem se izloži, pa je super upravo za slana jela.

Ovaj je recept varijacija na “riblje” tacose, popularno jelo koje se sprema u raznim varijantama, među ostalim i kao hladna salata u umaku na bazi majoneze. Evo recepta:

Tacosi od jackfruita

Sastojci:

Za “riblje” punjenje:

  • 1 konzerva jackfruita u vodi
  • 1 glavica luka
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 žlica umaka od soje
  • 2 žlice mrvica od nori algi
  • 1 konzerva bijelog graha (400 grama)
  • 1 vrećica Omegol majoneze
  • 1 manja mrkva
  • 1 stabljika celera
  • sok 1/2 limuna
  • sol i papar

Za crveni kupus:

  • 1/2 glavice crvenog kupusa
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • vinski ocat
  • Za serviranje:
  • 12 tacosa
  • šaka gorkog radiča

Postupak:

Narežite kupus na tanke rezance ili naribajte na mandolini. Dobro posolite, popaprite, začinite maslinovim uljem i octom i držite u hladnjaku barem sat vremena. Povremeno promiješajte.

Jackfruit izvadite iz konzerve, ocijedite i uz pomoć dvije viljuške potrgajte na vlakna.

Pola luka i češnjak nasjeckajte na sitno pa dinstajte na malo ulja dok ne zažuti. Dodajte jackfruit i nastavite dinstati nekoliko minuta, dok ne ostane bez tekućine. Začinite umakom od soje i maknite s vatre da se hladi.

Zatim pripremite salatu: naribajte preostalu polovicu luka, mrkvu i narežite celer na sitne kockice. Bijeli grah ocijedite i u zdjeli zgnječite viljuškom. Dodajte mu povrće koje ste priredili, alge i majonezu. Umiješajte ohlađeni jackfruit i na kraju podesite okus koristeći sol, papar i limunov sok.

Tako priređena salata od jackfruita može se jesti odmah ili čuvati u hladnjaku.

Kod posluživanja, slažite radič s po dvije žlice kupusa i salate od jackfruita na tacose, poslužite i ljuti umak od papričica te kriške limuna.

Ostavi odgovor