SHARE

Dolaskom toplih i sunčanih dana na red dolazi i pitanje zaštite od sunce. Svake godine tema je sve aktualnija, a proizvoda je, kao i novih saznanja, sve više. No koliko znamo o djelovanju koje sunce ima na našu kožu, ali i proizvodi koje koristimo da ga spriječimo? Zaštititi se od jedne vrste opasnosti možda znači izložiti se drugoj, pogotovo kada su u pitanju kremice sa sastojcima čije nazive niti ne možemo pročitati kako spada.

UVA/UVB zrake

UVA i UVB su ultraljubičaste zrake koje sunčevim zračenjem dopiru do zemlje i za razliku od UVC zraka, prolaze kroz ozonski omotač. UVA zrake prodiru dublje u stanice kože i odgovorne su za starenje i boranje kože. Prisutne su tijekom cijele godine, prodiru kroz staklo i oblake, a zbog njih dobivamo ono što nazivamo potamnjelim tenom. Iako lijepo izgleda, važno je znati kako je upravo taj potamnjeli ten obrambeni odgovor na ozljedu kože koja je nastala uslijed djelovanja sunčevih zraka .

UVB zrake pak napadaju površinski(ji) dio kože te uzrokuju opekline koje dobijemo pretjeranim izlaganjem suncu. Igraju glavnu ulogu u razvoju raka kože te pomoćnu ulogu u procesu tamnjenja i fotostarenja. Ne prodiru značajnije kroz staklo, ali su poput UVA zraka također prisutne cijele godine te je jako važno adekvatno se od njih zaštiti.

To možemo učiniti odjećom (prirodni materijali poput pamuka bolji su izbor od umjetnih, a postoji i sun protective odjeća sa ugrađenom zaštitom od UV zračenja ), šeširima i kapama (poželjniji što veći obod pogotovo za osjetljivu kožu lica), prehranom bogatom vitaminom C i karotenoidima (naranče, jabuke, mrkve, marelice…), unošene dovoljnih količina vode (s početkom ljetne sezone i većeg znojenja imajte na umu da 2 litre vode na dan vjerojatno neće biti dovoljne ), hodanjem na područjima ulice u sjeni kada je god to moguće, izbjegavanjem izlaganja suncu u periodu od 11 do 16 sati (ovisno o dobu godine i lokaciji), te naravno kremama za sunčanje.

Kreme kao zaštita od sunca

I sama sam često znala biti zbunjena ponudom na tržištu kao i funkcijom koju te kreme ispunjavaju. Kada govorimo o zaštitnom faktoru odnosno o razinama zaštite –niskoj, srednjoj, visokoj i vrlo visokoj- govorimo o broju puta za koji se povećava zaštita naše kože od opeklina. Ako koži treba 20 minuta da pocrveni na suncu, znači da faktor 20, koji je srednja zaštita, omogućuje 20 puta dulji boravak na suncu što je nešto više od šest sati. No to nipošto ne znači da se šest sati ne biste trebali mazati-ovisno o tome koliko se znojite / kupate / brišete, kremu bi trebalo obnavljati svakih sat, sat i pol vremena, barem osjetljivije dijelove poput lica, uški, ramena, šaka, stopala. (Šake i stopala dijelovi su tijela koje najčešće zaboravljamo mazati a zapravo su najviše izloženi suncu te ih svakako trebate zaštiti prije svakog odlaska vani, pogotovo u ljetnim mjesecima.)

Prije kupovine kreme za sunčanje trebali biste saznati koji tip kože imate, a sukladno tome koji faktor vam treba. Također, na početku izlaganja suncu-bilo na plaži, bilo tijekom bivanja u vanjskom prostoru uvijek je preporučljivo uzeti veći faktor koji kasnije možete zamijeniti manjim.

Što se tiče izbora krema, osobno preferiram prirodnu kozmetiku i tu prije svega mogu preporučiti Olivalovu liniju u koju su uključena ulja i kreme za sunčanje do faktora 50, te losion nakon sunčanja. Linija je cjenovno pristupačna, ostavlja izvrstan osjećaj na koži, a i lako je nabavljiva, u DM-u i supermarketima. Od prirodne kozmetike zanimljivom i cjenovno prihvatljivom mi se učinila i marka Lavare, a tu su onda i proizvodi vrlo poznate tvrtke L’Erbolario. Ta talijanska pionirka u prirodnoj kozmetici ima zanimljive kombinacije za zaštitu od sunca, ali i za dobivanje lijepe boje. Ipak, za L’Erbolario proizvode ćete ipak morati izdvojiti nešto više novaca.

Afrodita također ima svoju liniju za sunčanje do faktora 50, u srednjem je cjenovnom rangu, a i dostupna je po većini supermarketa. Nešto je povoljnija DM-ova linija SUNDANCE proizvoda koji ne sadrže “parafin, derivate formaldehida, organske halogenide ni policikličke sintetičke mirise”, a pružaju pouzdanu zaštitu od ultraljubičastog ali i infracrvenog zračenja koje dopire dublje u kožu i ubrzava starenje kroz vrijeme. Proizvodi DM-ovih vlastitih marki nisu testirani na životinjama, kao ni oni ostalih navedenih tvrtki. Nije niti Nivea, dosta često odabirana marka koja je uostalom i dostupna posvuda.

Sastojci u kremama za sunčanje koje trebate izbjegavati

U zadnje je vrijeme puno kontroverzi oko sastojaka koji se koriste u kremama za sunčanje i njihovog efekta na naš organizam. Čini se kao da neki od njih, umjesto zračenja od kojeg nas moraju čuvati i sami mogu izazvati rak u naše, organizmu. Tako se provode istraživanja o utjecaju nano-čestica, sve prisutne tehnologije danas, no na rezultate ćemo morati pričekati neko vrijeme. U međuvremenu, pokušajte kupovati proizvode provjereno prirodne kozmetike ili se sa njenom izradom poigrajte sami. Ako znate na koji način sunčevo zračenje utječe na vašu kožu, onda znate i što trebate učiniti da ju zaštitite- u prirodi postoje rješenja za sve naše tegobe. Ovdje možete pronaći popis prirodnih ulja i sastojaka sa opisom razine zaštite, a ovo je popis sastojaka koje biste u kremama za sunčanje trebali izbjegavati:

 1. bilo koji sastojak označen s nano-
 2. cinoksat
 3. dioksibenzon
 4. homosalat
 5. mentil antranilat
 6. metoksicinamat
 7. oksibenzon
 8. oktil saliciklat
 9. oktokrilen
 10. para amino benzoičku kiselinu
 11. parabeni
 12. penilbenzimidazol

Ostavi odgovor