SHARE

Redatelj Titanika i Avatara, James Cameron, i zvijezda nekoliko njegovih filmova, Arnold Schwarzenegger, traže smanjenje unosa mesa kako bi suzbili klimatske promjene.

Dvije Hollywoodske legende su snimile reklamu u svrhu kineske kampanje 5 To Do Today, koja osim kraćih videa, planira izdati i plakate koji će poticati smanjenje unosa mesa. U SAD-u, skupine Climate Nexus, te My Plate, My Planet, će distribuirati englesku verziju reklama ovo ljeto.

Prije nekoliko dana u Pekingu, Kineska Prehrambena Udruga (CNS) naglasila je da preporučuje kineskim građanima da prepolove svoju potrošnju mesa kako bi spriječili bolesti srca, dijabetes, i ostale bolesti uzrokovane lošom prehranom.

“Naša potrošnja mesa raste svake godine. Pogotovo više konzumiramo svinjetinu i govedinu.”, rekao je profesor Yang Yuexin, predsjednik CNS-a. “Imamo mnogo dokaza da dugotrajna prekomjerna konzumacija mesa, pogotovo procesiranog mesa, šteti tijelu, i zdravlju čovjeka.”

5 To Do Today je kampanja koju je u Kini pokrenula udruga WildAid, kako bi prikupili podršku u borbi protiv klimatskih promjena. Oni tvrde da, kad bi se svaki čovjek u Kini držao smjernica CNS-a, emisija stakleničkih plinova znatno opala – da bi umanjili 1.5 posto ukupne globalne emisije.

Već smo ranije pisali da uzgoj stoke, i mesna industrija, uzrokuju otprilike 14.5 posto ukupne emisije stakleničkih plinova. Budući da je Kina golema zemlja, porast potrošnje mesa potrebno je suzbiti što prije, kako bi se približili cilju prošlogodišnjeg Pariškog klimatskog sporazuma – da porast zatopljenja do sredine stoljeća ne prelazi 2 stupnja Celzijevih.

Kinezi trenutno jedu čak 28 posto ukupnog mesa, i otprilike polovicu svjetske svinjetine, a pretpostavlja se da će u periodu od 2010. do 2030. godine na tržište staviti jednako mesa koliko potroši SAD. To bi značilo da će emisije od mesa u Kini porasti za 51 posto u tom periodu, barem tako tvrde iz kampanje 5 To Do Today.

“Manje mesa, manje vrućine”: Arnold Schwarzenegger i James Cameron traže smanjenje unosa mesa u Kini

“Kinin potez da prepolovi potrošnju mesa ne bi samo imao velik utjecaj na javno zdravlje, već bi i drastično umanjio emisije ugljika u atmosferu, i približio Svijet cilju s Pariškog sporazuma.”, izjavio je James Cameron.

“Stoka ukupno emitira više plinova od svih svjetskih vozila. Smanjenje potražnje za životinjskom hranom je ključno želimo li ograničiti globalno zatopljenje na dva stupnja Celzijevih.”

Schwarzenegger je dodao: “Iako smo mi u Kaliforniji bili vođe, i potaknuli Kinu da ide u pravom smjeru što se tiče okoliša, oni sada inspiriraju nas.”

Evo kako je izgledalo na snimanju reklame.

Prva stvar koju možete učiniti je prestati jesti, odnosno smanjiti unos mesa i mesnih prerađevina.”, rekao je Cameron u videu. “Meso i mliječni proizvodi nisu dobri za vaše tijelo, a nisu ni dobri za okoliš.”

“Manje mesa, manje vrućine, više života”, rekao je Arnold stojeći ispred zelene pozadine, na koju će se dodati specijalni efekti, koji će prikazivati “svijet bez šuma”. “Ako vam kažu da morate jesti više mesa kako bi bili jaki, nemojte to popušiti.”

“Kineska izjava da će pokušati prepoloviti potrošnju mesa vrijedna je poštovanja, mislim, to dolazi iz samoga vodstva zemlje.” Nadodao je Cameron. “Međunarodna suradnja će riješiti globalne probleme – svijet moramo gledati kao na jedno mjesto u kojem svi sudjelujemo.”

(izvor: Mongabay.com)

1 KOMENTAR

Ostavi odgovor