SHARE

Bliži nam se Dan planeta Zemlje, 22. travnja, datum kad se mnogi od nas bar simbolično sjete činjenice da je naš planet jedan krhki komadić životnog prostora koji juri svemirom i možda bi nam bilo bolje da ga sačuvamo kako bismo mogli nastaviti na njemu živjeti.

Ako želite učiniti nešto više od puke simbolike, na taj datum bi bilo najbolje da prijeđete na vegansku prehranu. Možda niste spremni prebaciti se za cijeli život, ali nemate nikakve izlike da to ne učinite na jedan dan. Prije svega, na taj ćete se način uvjeriti da je moguće hraniti se veganski bez većih problema. Kao drugo, učinit ćete jedan mali doprinos zaštiti okoliša. I na kraju, ali ne i najmanje važno, jedan dan nitko od naših suputnika na svemirskom brodu Zemlja neće morati umrijeti da biste se vi nahranili.

Uzgoj stoke i peradi spada u najveće zagađivače na Zemlji. Krave su osobito opasne za okoliš – u atmosferu ispuštaju velike količine metana, stakleničkog plina mnogo goreg od ugljičnog dioksida. Svinje proizvode strahovite količine toksičnog izmeta, koji farme prikupljaju u ogromnim bazenima. Taj izmet strahovito smrdi i zagađuje podzemne vodotokove, iz kojih se crpi pitka voda. Da bi stvari bile gore, svaka kalorija hrane iz životinjskih izvora koristi i nekoliko desetaka puta više pitke vode na proizvodnju, od kalorija iz hrane biljnog podrijetla.

Stoga, ako niste već na veganskoj prehrani, razmislite o tome da barem jedan dan u godini obilježite svjesnijim odabirom u svojoj kuhinji. Preporučamo neke od naših recepata za taj dan, primjerice juhu od brokule s krutonima, rižoto od povrća s pestom od rikule, a za desert bezglutenske američke kraljevske palačinke. Ili bacite oko na Zeleni ponedjeljak.

Ostavi odgovor