SHARE

Obitelj Chiare Collizzolli bavila se u Trentinu, na sjeveru Italije, preradom mesa dulje od jednog stoljeća. Imali su vlastiti uzgoj, klaonicu i malu tvornicu za proizvodnju suhomesnatih prerađevina, u kraju u kojem je takva vrsta prehrambene industrije tradicionalna. Jednog dana, njen otac je zgađen iskorištavanjem životinja jednostavno prestao s obiteljskim zanatom i rasformirao tvrtku.

Chiara Collizzolli otišla je korak dalje, postala je prvo veganka, a zatim i predana aktivistica za prava životinja. Nakon toga, i veganska poduzetnica.

“Tijekom ljeta 2014. su mi u jednoj pizzeriji blizu moje kuće rekli da će uskoro ukinuti vegansku pizzu koju su imali na jelovniku, jer je sir preskup.”, rekla je Chiara Collizzolli za časopis Vegan Italy. Bacila se odmah na posao – mjesecima je eksperimentirala s raznim recepturama, pokušavajući dobiti proizvod koji se lako topi i ima uvjerljiv okus, iako je veganski. Odmah je razvijala i drugi proizvod, koji se mogao jesti i bez topljenja. Kad je razvila proizvode, potražila je financijera, i pronašla ga gotovo odmah. Proizvodnja je pokrenuta u listopadu 2015.

Sir se proizvodi od kukuruza i krumpira kao glavnih sastojaka, a zove se Formais (mais je kukuruz na talijanskom). Prodaje se izravno pizzerijama diljem Italije i putem weba. Dostupne su tri varijante Light, sličan svježem siru, dimljeni Light Fumee i Cremoso.

Formais u akciji u jednoj talijanskoj pizzeriji
Formais u akciji u jednoj talijanskoj pizzeriji

Ostavi odgovor