Veganstvo je na rubu mainstreama. Čak i superzvijezde poput Beyonce i Jennifer Lopez iskušavaju vegansku prehranu, što jako podiže vidljivost veganstva. U Hrvatskoj već imamo i veganske trenere, i trgovine s veganskom hranom, restorane i sajmove. Nekad je bilo teško biti vegan. Danas – više nema izlika. Evo pet razloga zašto u 2016. više nema razloga da ne pređete na vegansku prehranu:
1. Sada definitivno znamo da je meso otrov
Ne samo da je loše za krvožilne bolesti, što se zna već desetljećima. Vjerojatno uzrokuje i rak, Alzheimerovu bolest i niz drugih bolesti. Čak je i Svjetska zdravstvena organizacija, UN-ova organizacija koja je inače vrlo konzervativna i pod utjecajem lobista mesne i mliječne industrija priznala kako su suhomesnati proizvodi po štetnosti u kategoriji s cigaretama i azbestom, a za sirovo meso je “vrlo vjerojatno” da uzrokuje karcinom i druge bolesti.
2. Potvrđeno je koliko je meso štetno za okoliš
Ove je godine i UN to priznao: prehrana zasnovana na mesu šteti okolišu. Znamo od ranije koliko mesna prehrana traži krčenja i spaljivanja šuma, vode i drugih resursa. Stoka koja se uzgaja za hranu pojede biljne hrane od koje bi se cijeli svijet mogao zasititi. A u međuvremenu smo dobili potvrdu da je poljoprivreda zbog uzgoja mesa odgovorna za više emisija stakleničkih plinova od prometa, uključujući sve automobile, kamione i zrakoplove na svijetu, među ostalim. Priznao je to i UN na konferenciji o klimatskim promjenama u Parizu, nakon koje je službeno objavljeno: “Poruka je jasna: globalno trebamo jesti manje mesa. Prosječan čovjek već sada jede puno više mesa od preporučenog, pogotovo u razvijenijim zemljama. Ne možemo izbjeći opasne klimatske promjene ukoliko se stil prehrane ne promjeni.”
3. Okruženi smo veganskim proteinima
Poznajemo mnogo vegana koji sve proteine koje trebaju dobivaju izravno iz biljaka – mahunarki, orašastih plodova, povrća, čak i voća. Zdravi su, aktivni i ništa im ne nedostaje. Ali svi oni ostali, koji žele nešto više, danas mogu nabaviti tofu, seitan, tempeh, veganske kobasice i salame, gdje god požele. Osim u dućanima zdrave hrane, ti su proizvodi danas dostupni u većini velikih trgovačkih lanaca, a postoje i izvrsne radionice poput Sojarnice ili Annapurne, koje koriste eko sastojke i dostavljaju svoje proizvode. Za sportaše tu su i veganski proteini u prahu. Visoko kvalitetni proteini poput konopljina, rižinog i graškovog dostupni su u svim kod nas prisutnim lancima sportske prehrane. Nema izgovora.
4. Nedostatak sira više nije problem
Toliko smo puta čuli, pogotovo od vegetarijanaca, kako bi mogli postati vegani, da nije tog prokletog sira. Više nema razloga za takve izlike. Kao prvo, u trgovinama se pojavilo nekoliko veoma dobrih veganskih sireva. Mi smo oduševljeni širokom dostupnošću Violife veganskih sireva u Konzumima, koji su do sada bili dostupni samo preko jednog malog web shopa. Postoje razne varijante, od običnog, do onog s maslinovim uljem, okusom rajčice i bosiljka i ljutog s feferonima.
Oni koji ne žele kupovati sir u trgovini danas mogu na internetu pronaći razne recepte za sireve na osnovi, primjerice, povrća ili slanutkovog brašna.
5. Vegani su dobrodošli u restoranima
Osim nekoliko posve ili najvećim dijelom veganskih restorana koji već postoje kod nas, i u većini konvencionalnih restorana naučili su odgovoriti na potrebe vegana. Više nismo osuđeni na salatu i pomfrit. A prave veganske ponude ima u najširem rasponu – od skupih restorana u kojima su svi proizvodi s eko certifikatima, do fast foodova u kojima se može pojesti veganska pljeskavica za 18 kuna.