SHARE

Banane su jako svestrano voće, i mogu se koristi u razne svrhe – možete ih dodati u svježi sok, možete njima zasladiti kolač, i nositi ih svugdje sa sobom kao sladak, i osvježavajuć obrok. Zbog toga su vjerojatno i toliko popularne: Preko 96 posto kućanstava u SAD-u kupuje banane barem jednom mjesečno. Za Hrvatsku nemamo podataka, ali siguran sam da brojka ne odudara previše.

Dakle, volimo jesti banane. Ali je li to dobro?

Istraživanja kažu da jest. Banana nam pruža puno više od slatke utjehe. Studije su pokazale da je optimalno jesti tri banane – tako tijelu pružamo 1500mg kalija, i pregršt drugih bitnih nutrijenata.

Koje točno prednosti banane nude?

Evo deset ključnih:

1. Banane snižavaju krvni tlak

Studije nalažu da jedenjem tri banane dnevno znatno snižavamo krvni tlak. Banana srednje veličine sadrži otprilike 422mg kalija, i gotovo ništa natrija. Visok omjer kalija naspram natrija neutralizira povišeni krvni tlak.

Stoga, vaša majka je bila u pravu kad vam je rekla da posegnete za bananom, a ne čipsom.

2. Pospješuju probavu

Banana je prepuna vlakana, topljivih i ne topljivih. Vlakna su jako bitna za tijelo, jer reguliraju brzinu probave. Kad pojedete bananu, duže ćete se osjećati sitima, a riješit ćete se i zatvora.

Nije čudo što ih mnogi ljudi jedu za doručak. Banana je izvrsna namirnica za početak dana, jer vam daje energiju, i osjećaj sitosti, koji će vjerojatno dostajati do ručka.

3. Poboljšavaju zdravlje krvožilnog sustava

Jedenje hrane pune vlakana je dobro za srce, a banane su pune vlakana. Prehrana koja je bogata vlaknima umanjuje rizik od krvožilnih i srčanih bolesti. Topljiva vlakna u banani su posebice zaslužna za smanjenje rizika od srčani bolesti.

Zdrava, balansirana prehrana, opskrbit će vas esencijalnim vitaminima, mineralima, i antioksidansima – dodajte i pokoju bananu kako bi unijeli 4 grama vlakna po komadu.

4. Potiču rast zdravih stanica

Banane su bogate vitaminom B6, i sadrže 20 posto preporučenog unosa tog vitamina (za odrasle osobe). Vitamin B6 potiče tjelesnu proizvodnju inzulina, hemoglobina, i aminokiselina potrebnih za stvaranje zdravih stanica. Također pomažu pri stvaranju antitijela, kojima se borimo protiv infekcija.

5. Poboljšavaju zdravlje gastrointestinalnog trakta

Budući da su banane relativno lako probavljive, ne iritiraju čovjekov gastrointestinalni trakt, odnosno GI trakt. U biti, banane ne samo da olakšavaju probavne smetnje, već i pomažu tijelu da nadoknadi minerale nakon prolijeva. Zato su jedne od prvih čvrstih namirnica kojima hranimo djecu.

Bananu, uz rižu, jabučnu kašu i dvopek, nutricionisti najčešće predlažu za tretiranje akutnog prolijeva.

6. Bogate su vitaminom C

Kad pomislite na vitamin C, prvo vam na pamet padaju agrumi i jagode. Ali 3 banane vam zadovoljavaju 15 posto od preporučenog dnevnog unosa ovog ključnog vitamina. Vitamin C je bitan antioksidans koji neutralizira slobodne radikale u tijelu. Slobodni radikali su nenabijeni atomi, molekule, ili ioni, koji stalno uništavaju zdrave stanice u tijelu. Vitamin C također održava krvne žile zdravima, i stvara kolagen koji spaja mišiće, kositi, i druga tkiva.

7. Odlične su za sportske aktivnosti

Ako ste se ikad pitali zašto tenisači na pauzama jedu banane, evo odgovora: Banana jača mišiće, i na prirodan način nas puni antioksidansima. Prema studiji sa Sveučilišta Appalachian, konzumiranje pola banane svakih 15 minuta tijekom biciklističke utrke, učinkovitije je od pijenja sportskog/izotoničkog napitka svakih 15 minuta. Nije ni čudo što Yohan Blake (Olimpijski sprinter), jede 16 banana dnevno!

8. Sjajna su namirnica za borbu protiv anemije

Budući da ima visok udio željeza, banana potiče stvaranje hemoglobina u krvi, i time priječi anemiju. Anemija je stanje kad u tijelu opada broj crvenih krvnih stanica, ili hemoglobina u krvi, što vodi do premorenosti, blijede puti, ili nedostatka daha.

Nadalje, vitamin B6 regulira razinu glukoze u krvi, što je vrlo korisno anemičarima.

9. Suzbijaju glad

I to ne samo zbog vlakana, nego i zbog njihovog ugodnog mirisa. Dobro ste čuli, miris banane suzbija glad! Prema studiji doktora Alana Hirscha iz Chicaga, mirisanjem banane kad ste gladni, možete zavarati mozak – pomislit će da ste već jeli.

Dakle, banane vam mogu pomoći pri mršavljenju.

10. Podižu raspoloženje, i daju osjećaj sreće

Banana srednje veličine sadrži otprilike 27mg magnezija. Taj mineral podiže raspoloženje, i pospješuje san. Muškarcima i ženama je potrebno 420, odnosno 320 miligrama magnezija dnevno. Ako vam manjka magnezija, veća je vjerojatnost da ćete patiti od tjeskobe, razdražljivosti, depresije, i drugih mentalnih oboljenja.

Budući da mnogi od nas ne unose dovoljno magnezija, zašto ne bi pojeli bananu kad nas uhvati glad oko 3 popodne? To će nas zasititi i usrećiti.

Bonus: prednosti koje nisu povezane sa zdravljem

Sušene kore od banane su vrhunsko gnojivo za biljke. Osim toga, bananom možete bez straha počastiti i vašeg psa!

Zadnji trik: Ako želite bijele zube, trljajte koru od banane dvije minute nakon pranja zubi.

Što čekate? Navalite!

(prilagođeno s bloga Lifehack)

2 KOMENTARI

Ostavi odgovor