SHARE

Ne kupujete i ne nosite odjevne predmete od krzna zbog okrutnosti prema životinjama. Svjesni ste da krzno nije ekološko, da se nemilosrdno troše prirodni resursi poput pitke vode i zagađuje se okoliš. Saznali ste da otrovne kemikalije štete radnicima u proizvodnji i ljudima koji žive u blizini. No jeste li znali da je proizvodnja krzna pogubna i za ljudsko zdravlje, odnosno one koji ga nose? Istraživanja u Njemačkoj, Danskoj, Švicarskoj, Nizozemskoj i Italiji utvrdila su u artiklima s krznom postojanje otrovnih tvari u koncentraciji višoj od dopuštenih!

Posebno je zabrinjavajuće što se otrovi nalaze i u dječjoj odjeći s krznenim dodacima. Istraživanje u Italiji otkrilo je da se radi i o poznatim modnim markama. Posljednje takvo istraživanje, provedeno u Nizozemskoj, testiranjem dječjih odjevnih predmeta s krznom poznatih modnih brendova pokazalo je prekomjerne razine opasnih formaldehida i etoksilata.

Otrovne tvari često ostaju prisutne na odjevnim predmetima s krznom, izlažući kupce zdravstvenim opasnostima. U većini testiranih detalja od krzna, poput obruba kapuljača, nađene su visoke razine kroma, formaldehida i etoksilata koji mogu izazvati iritacije, alergije, rak i hormonalnu nestabilnost. Pri nošenju takvih artikala, otrovne tvari upijaju se putem zraka ili kroz kožu. Etoksilati u ljudskome tijelu mogu ostati i do dvadeset godina, uzrokujući kronične zdravstvene probleme.

Iako industrija krzna tvrdi da je krzno prirodan proizvod, istraživanje Sveučilišta Michigan utvrdilo je da je potrebno 20 puta više energije za proizvodnju kaputa od životinjskoga krzna nego od umjetnoga krzna. Riječ je o izrazito neprirodnom procesu u kojemu se propadanje krzna sprječava njegovim obrađivanjem brojnim opasnim kemikalijama, koje su i teški zagađivači. Nakon osnovne obrade krzna znaju se koristiti dodatne otrovne tvari, poput izbjeljivača i boja. Pritom nastaje velika šteta za okoliš, zbog čega su uzgajivači životinja radi krzna i vlasnici postrojenja za njegovu obradu često i kažnjavani.

Istodobno, radnici u procesu proizvodnje krzna izloženi su opasnim tvarima zbog kojih imaju povećan rizik od obolijevanja od leukemije i raka. Proizvodi od životinjskoga krzna opasni su za one koji rade u proizvodnji odjeće od krzna, ali i za one koji ih nose! Ne treba zaboraviti ni da životinje u industriji krzna stradavaju gušenjem plinom, lomljenjem vratova ili elektrokucijom.

S obzirom na zdravstvene opasnosti artikala sa životinjskim krznom te štetnost takve proizvodnje za okoliš, Prijatelji životinja apeliraju na kupce da ne podržavaju takve proizvode. Uz brojne dostupne materijale na tržištu, nema nikakva valjanog razloga za korištenje životinjskoga krzna.

U Hrvatskoj je 2007. donesena zakonska zabrana uzgoja životinja radi krzna, s prijelaznim razdobljem od 10 godina. Osim jasnih etičkih razloga, zbog čega je više od 70 posto građana Hrvatske podržalo hvalevrijednu zakonsku zabranu, dokazana štetnost krzna za okoliš i ljude dodatan je argument da se zabrana očuva i stupi na punu snagu 2017. godine, na ponos Hrvatske i svih njezinih građana.

Više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Ostavi odgovor