SHARE
veza mesa i raka

Nakon objave Svjetske zdravstvene organizacije prema kojoj mesne prerađevine nose visoki rizik obolijevanja od raka debelog crijeva, a crveno meso “vrlo vjerojatno” uzrokuje rak, krenula je prava oluja reakcija na objavu. Veza mesa i raka nije neka velika tajna – poznata je već desetljećima, ali ovo je prvi put da je UN-ova SZO službeno potvrdila ono što već znamo od ranije.

Od onih koji su pokušali diskreditirati istraživanje, do onih koji tvrde da je njihova baka “jela špek svaki dan, a doživjela je 107 godina”, mnogi su pokušali zamutiti vodu oko ovih uznemirujućih vijesti.

Srećom, za sve dvojbe tu je dr. Garth Davis, liječnik, poznavatelj znanstvene metodike i zagovornik veganske prehrane za zdravlje. Evo što je on napisao na Facebooku:

“Današnji odgovor mesojeda je komičan, i uznemirujuć. Neki od odgovora su jednostavno šašavi. Odgovor industrije da “nema niti jednog dokaza” je zapanjujuć (ali očekivan). Dopustite da se pozabavim nekima od pitanja koje sam uočio.

1. “Nema pravih dokaza, ili su dokazi namješteni, ili su procjene pogrešne”

Preporuke SZO nisu donesene olako. Možete zamisliti pod kolikim pritiskom industrije su bili.

Veći dio njihove odluke zasniva se na izvješću naslova “Food Nutrition, Physical Activity, and Prevention of Cancer“. Ono je nastalo suradnjom Svjetskog fonda za istraživanje raka, SZO-a i Američkog instituta za istraživanje raka. Susreli su se s nekoliko vodećih svjetskih istraživača kako bi pregledali sva dostupna istraživanja. Evo ulomka iz njihova uvoda:

“Ovo je bio sustavni pristup kako bi se ispitali svi relevantni dokazi u skladu s predeterminiranim kriterijima te kako bi se sastavila međunarodna grupa stručnjaka koji su, donijevši vlastito iskustvo i znanje, i nakon rasprave o neslaganjima, došli do zaključka o tome što ti dokazi ustvari znače. Provjerili smo sva relevantna istraživanja koristeći najdetaljnije metode, kako bi stvorili sveobuhvatan komplet preporuka.” Očito su bili ozbiljni u pristupu.

2. “Istraživanje sadrži pogrešku, a rezultat je samo korelacija.”

Ne možete dizajnirati randomizirano kontrolirano istraživanje s mesom kako biste dokazali da uzrokuje rak. Istraživači su pregledali podatke koji su ukazali na uvjerljivi mehanizam kojim nastaje rak uzrokovan konzumiranjem mesa. Pronašli su da meso pri kuhanju otpušta heterocikličke amine, sadrži takozvano heme željezo u velikim količinama, stimulira IGF1, sadrži Neu-5-GC, mijenja crijevnu floru, a svi ti faktori mogu dovesti do raka. Zatim su upotrijebili epidemiološke studije kako bi utvrdili jesu li ti mehanizmi zaista doveli do raka.

AKO NIŠTA DRUGO, rezultati su podigrani. Mnoge studije imaju jaču korelaciju između mesa i raka, ali su onda statističkim metodama sravnili rezultate prema tjelesnoj težini, LDL-u, količini pojedenog povrća, što je umanjilo povezanost, ali je JOŠ UVIJEK bila prisutna. Koristili su stotine studija kako bi došli do ovih zaključaka. Reći da nema nijednog dokaza je bezočna laž.

3. “Ljudi bi radije umrli nego prestali jesti slaninu. Svi ćemo umrijeti od nečega.”

Lako za reći dok ne završite u bolnici. Liječenje raka debelog crijeva, raka dojke i tako dalje, je stravično. Pitajte te pacijente bi li se vratili da mogu i učinili sve drugačije, nema dvojbe da bi.

Tužno je da smo toliko proždrljivo društvo da bismo radije trpali u usta kancerogene tvari i polako se ubijali, nego jednostavno izbjegli tu hranu.

Naime, postoji mnogo ukusne hrane koja nije kancerogena, kao i mnogo proizvoda koji ne dolaze od pokvarenih korporacija koje muče životinje i uništavaju naš okoliš.

Jedenje mesa ima mnoge negativne nuspojave, i dio je procesa mnogih bolesti. Pitam se kako je vrijedno toga.

Ne trpim poput askete kako bih živio dulje. Jedem krasnu, ukusnu hranu. Nikad nisam nezadovoljan i uživam u svakom obroku. Najvažnije, volim kako se osjećam dok jedem tu hranu, čistu hranu koja je izliječila moj visoki tlak, kolesterol i sindrom nemirnog crijeva. Dobar osjećaj dolazi i od toga što moja hrana minimalno utječe na okoliš, te ne stvara toliko boli i patnje.

To znači zaista živjeti.”

(Garth Davis je autor knjige Proteinaholic)

5 KOMENTARI

Ostavi odgovor